Про святого Іоасафа БЄЛГОРОДСЬКОГО, уродженця Прилуччини з козацького роду ГОРЛЕНКІВ, київська телерадіокампанія "Глас" планує зняти кілька фільмів. Як повідомляє газета "Град Прилуки", поштовхом створення повнометражного документального фільму стали ювілеї – цього року виповнюється 305 років з дня народження святителя, а у 2011 році православний світ відзначить сторіччя з дня його канонізації.
Загалом режисер Валентина ШЕСТОПАЛОВА та оператор Євген КАЛІН вирішили створити чотири фільми про святителя. Обсяг роботи є значним, бо зніматимуться стрічки не лише в Україні, а й Росії. Місця, де проходитимуть зйомки: Прилуки, Ладан, Київ і Софія Київська, Лубни, Бєлгород, Ізюм, Санкт-Петербург, Москва, пов`язані із життям та діяльністю святого.

*** Іоасаф БЄЛГОРОДСЬКИЙ (Яким ГОРЛЕНКО) (1705-1754) – церковний діяч, просвітитель, письменник. Походив з дворянського роду, його дід – прилуцький полковник Лазар ГОРЛЕНКО – уславився перемогами у складі військ Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО й очолив посольство до Москви зі звісткою про перемогу, за що отримав від царя дворянський титул. Іоасаф (у миру Яким) народився у свято Різдва Пресвятої Богородиці, його батьками були Марія з роду АПОСТОЛІВ та Андрій ГОРЛЕНКО.
Навчався у Києво-Могилянській академії, служив у Києво-Межигірському монастирі. Після прийняття схими під іменем Іоасафа, він викладає у рідній Академії, потім приймає сан ігумена і стає настоятелем Мгарського Спасо-Преображенського монастиря біля Лубен, пізніше – обіймає посаду намісника Троїцько-Сергієвої лаври під Москвою. 1748 року ГОРЛЕНКА викликають до Петербурга і в присутності імператриці Єлизавети, найвищих сановників та ієрархів церкви висвячують на єпископа Бєлгородського й Обоянського.
У вісімнадцятому столітті проповіді були усним жанром літератури і майже не записувалися. Тому до нас дійшли лише кілька послань і повчань Іоасафа, родинні нотатки, віршований діалог "Брань чесних седми добродетелей з седми грехами смертними". Останній твір у 1892 році видав Василь ГОРЛЕНКО, український письменник, журналіст, літературознавець, фольклорист та етнограф, чий родовід теж пов’язаний з прилуцьким полковником Л. ГОРЛЕНКОМ.
Першим біографом святителя став його внучатий племінник Григорій КВІТКА-ОСНОВ’ЯНЕНКО, котрий у 1836 році склав про нього нарис.
Більше двох століть святителя Іоасафа вважають покровителем Бєлгородського краю. Адже за короткий земний шлях турбота про церковну паству стала головною метою його життя.
Дні пам`яті святого 17 вересня та 23 грудня.