Археологічні знахідки під час проведення ремонтних робіт вулиці, що веде від Яффских воріт Старого міста в Єрусалимі до арабського ринку, підтвердили достовірність нанесеного плану Святого града на, так звану, карту з Мадаби. Про це повідомляє Управління археології Ізраїлю, передає Zman.com.

Карта з Мадаби - це мозаїчна карта-панно на підлозі православної Георгіївської церкви в місті Мадаба в Йорданії. Вона найдревнішою картою Святої Землі. Створена візантійськими майстрами в VI с. н.е., була наново відкрита в XIX столітті при будівництві сучасної церкви на місці більш древньої, що відноситься до правління династії Юстиніана Великого. У центрі карти - схемне зображення Єрусалима, на якому виділяються Храм Гроба Господнього і численні міські ворота. Згідно з картою, із західного напряму в Єрусалим в`їжджали через величезні ворота. Дорога приводила одразу на центральну і, по суті, єдину вулицю в цій частині міста. Вже багато десятиліть фахівці вважають карту з Мадаби дуже точною і надійною, але і досі не вдавалося знайти археологічні докази існування тієї головної вулиці.

"Під декількома культурними шарами на глибині 4,5 м під поверхнею нині існуючої вулиці, - розповів керівник розкопок доктор Офер Шіон, - ми виявили величезні кам`яні плити, якими була вимощена древня вулиця Суан. Довжина кожної плити - майже метр".

Відео дня

Археологічні розкопки вулиці Давида, що проходить поряд з древньою вулицею Суан, сталі можливі тільки після того, як Управління з розвитку Єрусалиму почало кілька місяців тому роботи щодо вдосконалення інфраструктури одного з основних в`їздів до Старого міста. І, ось, завдяки цим розкопкам зроблено приголомшливе відкриття: знайдена вулиця, якій щонайменше, 1500 років.