Легендарний Ноїв ковчег (або його прототип) виглядав не як корабель в традиційному розумінні, а, швидше за все, був щось на кшталт гігантського круглого плоту з очерету. До такого висновку прийшов дослідник Ірвінг Фінкель з Британського музею, який зміг прочитати опис судна, що рятувалося від потопу, на вавилонській глиняній табличці, вік якої оцінюється приблизно в 3700 років. Про результати його досліджень пише Портал-Кредо з посиланням на "The Guardian".

Йдеться про табличку з приблизно 60 рядками клинопису, який в 1940-х був виявлений десь на Близькому Сході істориком-любителем Леонардом Симмонсом (Leonard Simmons). Фінкелю табличку показав син Симмонса Дуглас. За словами ученого, відомо декілька десятків клинописних табличок, на яких описується історія потопу, що слугувала основою для біблейської легенди. Проте це перша, на якій описується зовнішній вигляд судна.

У цьому викладі аккадського міфу про потоп Бог говорить цареві Атрахасису, щоб він зруйнував свій будинок і побудував човен, а також віднісся з зневагою до майна, щоб врятувати життя. Човен, за словами Бога, повинен мати стіни з очерету і бути круглим: його ширина і довжина повинні бути однаковими. Далі в табличці рекомендується для будівництва судна використовувати пальмові волокна, що скріпляють бітумом для водонепроникності. Закінчується текст словами Атрахасиса, сказаними будівельникові ковчега, якому випало залишитися за бортом і загинути: герой міфу наказує йому законопатити вхід в човен після того, як він сам увійде всередину.

Відео дня

Фінкель відзначив, що судну, яке хотіло врятуватися від потопу, зовсім не потрібно було нікуди пливти, а просто триматися на поверхні води. За його словами, подібні круглі човни і зараз використовуються в Іраку та Ірані.

Відзначимо, що в старозавітній книзі Буття розміри і пропорції ковчега описуються по-іншому: 300 ліктів в довжину, 50 ліктів завширшки і 30 ліктів у висоту. Один лікоть рівний приблизно 0,5 метра.