Окружний адміністративний суд міста Києва 25 грудня відхилив у цілому позовні вимоги ТОВ «Фрі Медіа Україна ГмбХ» – власника щоденної газети «БЛИК», яке намагалось у судовому порядку оскаржити рішення Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. Раніше Національна комісія у своєму рішенні від 23.10.2008 року визнала низку публікацій у кількох числах цієї газети такими, що мають еротичний, порнографічний характер та також ображають релігійні почуття віруючих.

До участі у цій судовій справі долучився керівний центр «Патріярша Курія» Української Греко-Католицької Церкви, який повідомив Інституту релігійної свободи подробиці цієї резонансної справи.

У ході судового засідання керівник Секретаріату Верховного Архієпископа УГКЦ митрофорний протоієрей Олекса Петрів повідомив суду про порушене право віруючих на інформаційний простір, вільний від матеріалів, які принижують честь та гідність, ображають їх релігійні почуття та становлять загрозу фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану населення. УГКЦ скористалась своїм правом і вступила у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Відео дня

Суть справи полягала в тому, що при проведенні моніторингу періодичних друкованих видань на предмет відповідності чинному законодавству про захист суспільної моралі Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі своїм рішенням № 4 від 23 жовтня 2008 року постановила визнати фотозображення, розміщені у газеті «БЛИК», інформацією: еротичного характеру – у числах № 194 (682) за 01.09.2008 р. та 104 (592) за 14.05.2008 р. на стор. 16; порнографічного характеру– у числі № 104 (592) за 14.05.2008 р. на стор. 10 та такою, що демонструє неповагу до релігійних святинь та ображає релігійні почуття віруючих,– у числі № 194 (682) за 01.09.2008 р. на стор. 16.

Одначе, керівництво ТОВ «Фрі Медіа Україна ГмбХ» зауважило, що звинувачення щодо розповсюдження газетою «БЛИК» фотографій еротичного, порнографічного характеру та таких, що демонструє неповагу до релігійних святинь та ображає релігійні почуття віруючих, є необґрунтованим, безпідставними та такими, що не відповідають дійсності. На їх думку, газетою в жодному разі не було порушено Закону України «Про захист суспільної моралі», а тому було вчинено позов до суду проти Національної комісії.

Слід нагадати, що Секретаріат Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій не так давно на своєму засіданні розглянув дане питання та висловив обурення згаданими публікаціями, в тому числі щодо вчиненої наруги над релігійними символами християн у всьому світі. 

В результаті колегія суддів під головуванням судді Н.Є.Блажівської у справі №3/712 за позовом ТОВ «Фрі Медіа Україна ГмбХ» про визнання протиправним і скасування рішення Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі №4 від 23.10.2008 року винесла постанову про відхилення даних позовних вимог у повному обсязі, чим фактично визнала неодноразове порушення газетою «Блик» законодавства України про захист суспільної моралі.

Коментуючи дане рішення, представник УГКЦ у суді прот. Олекса Петрів зауважив: “Рішення Суду у цій справі, яка набрала суспільного резонансу, засвідчило, що в Україні все ж таки є неупереджене правосуддя – бо увесь процес відбувався під прискіпливою «увагою» мас-медіа (як і вся теперішня діяльність Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі) – та вселив надію, що у майбутньому нам усім, спільними зусиллями удасться захистити духовно-моральні основи нашого українського суспільства від руйнівного впливу аморальності, безкультур’я, непоміркованого споживацтва та гедонізму”.