В індійському місті Калькутта пройшли ювілейні заходи до 140-річчя вірменського композитора, основоположника духовного співу – шараканів – Комітаса. Як повідомляє «Благовест-інфо», урочисте відкриття ювілею відбулося 15 грудня в новому залі вірменської Гуманітарної семінарії Калькутти. У ювілеї брали участь керівник семінарії, ієромонах Хорен Ованнисян і новопризначений посол Вірменії в Індії Ара Акопян.

Кажучи про роль Комітаса в історії світової музики, ієромонах Хорен, зокрема, сказав: «Атеїст, слухаючи Комітаса, стає праведним. У кого в душі відсутня любов, той, почувши музику Комітаса, закохується і сам співає «Сонна яр». Ті ж, хто перебуває вдалині, слухаючи Комітаса, приймають рішення повернутися на Батьківщину. Слухаючи Комітаса, землероб змішує свій піт із землею, щоб комори були повні пшениці».

***Комітас (1869-1935; справжнє ім`я Согомон Согомонян) - один з видатних вірменських композиторів, музичний етнограф, теоретик музики, хормейстер і педагог. Він є основоположником вірменської національної композиторської школи. У 1881-83 рр. він навчався в духовній семінарії Геворгян (Першопрестольний Ечміадзин), спеціалізувався у вивченні вірменської церковної музики, збирав зразки селянського фольклору різних етнографічних поясів Вірменії. У 1895 році був зведений в сан архімандрита, прийнявши ім`я Комітас.

Відео дня