У Луцьку археологи розпочали розкопки Вознесенської церкви на місці середньовічного кладовища XV–ХX ст. Незабаром там знову постане храм Незалежної православної релігійної громади Христового Воскресіння.

 

Як повідомили УНІАН у ДП «Волинські старожитності», археологічні роботи поки здійснюватимуть на вулиці Франка, на пагорбі в урочищі Яровиця.

Відео дня

 

Зокрема, як зазначили у ДП «Волинські старожитності», відповідно до Закону України «Про поховання та похоронну справу», розкопки на кладовищах можна проводити тільки у зимовий період. Роботи щойно стартували, при цьому археологи вже натрапили на цікаві знахідки,

 

«Ми знайшли залишки склепів Михайло ВАШЕТА. На глибині 50–70 сантиметрів ми розкопали людські останки, зокрема черепи. Знайдено матеріали ХХ століття – патронні гільзи, ґудзики, радянські монети та бронзовий барельєф Леніна», - розповів співробітник ДП «Волинські старожитності.

 

На більшій глибині археологи натрапили на піч часів Київської Русі. А ще зібрали цілу колекцію монет від XV до XX століття. Проте найсенсаційнішою знахідкою можуть стати фундаменти Вознесенської церкви, яких наразі не виявлено.

 

Довідка УНІАН. Вознесенська церква була споруджена приблизно у першій половині XVI століття на Яровиці. Цей храм відігравав важливу роль у консолідації православних верств Луцька в боротьбі з уніатами. Настоятель цього храму отець Іоан Федорович Вознесенський Яровицький значиться серед засновників Луцького братства. В буремні дні 1648 року яровицька громада брала участь у погромі кляштору святого Бернардина. Саме тоді до Вознесенської церкви із костелу вивезли дзвони.