Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти пропонує парламенту відхилити проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів».

Як повідомляє сайт ІРС, таку позицію Комітет висловив у проекті постанови, яка 4 грудня була внесена до законодавчого органу народними депутатами України В.Полохалом, Д.Табачником, С.Давимукою та К.Самойлик.

Члени Комітету підтримали позицію Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, яке вважає, що поданий законопроект не узгоджується із Конституцією та законами України, зокрема зі статтею 35 Конституції України, відповідно до якої «церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа від церкви», та положеннями статті 9 Закону України «Про освіту» та статті 6 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Відео дня

Примітно, що відповідне рішення профільний Комітет з питань науки і освіти ухвалив на своєму засіданні ще 20 травня цього року, проте до цього часу цей законопроект залишався без руху. Відтепер остаточне рішення з приводу даної ініціативи має бути ухвалене під час голосування усього складу Парламенту на пленарному засіданні. Співдоповідачем від Комітету по цьому питанню визначено народного депутата України, секретаря Комітету Катерину Самойлик (КПУ).

Законопроект №2729 зареєстрований у Верховній Раді України у липні 2008 року представниками різних парламентських фракцій - Володимиром Стретовичем, Володимиром Мрущенком (партія ХДС, НУНС), Ольгою Боднар (БЮТ) та Володимиром Малишевим (ПР).

Автори ініціативи пропонують надати релігійним організаціям право засновувати навчальні заклади державного стандарту освіти різних форм та рівнів акредитації, зрівнюючи їх у правах з приватними особами, громадськими та іншими організаціями. На необхідності таких законодавчих змін неодноразово наголошувала Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, яка об`єднує керівників різних конфесій. Глави Церков відзначали важливість моральної складової у вихованні дітей і молоді, яку можуть забезпечити подібні школи та університети.

Основною метою законопроекту є забезпечення прав батьків надавати своїм дітям освіту держстандарту за наявності форми виховання, яка відповідає їх віросповіданню. На думку ініціаторів змін, це право гарантується багатьма міжнародними договорами, ратифікованими Україною, однак відповідний механізм його реалізації досі не передбачений національним законодавством.

Нагадаємо, що за результатами обговорення Комітет з питань науки і освіти 20 травня 2009 року прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект №2729 за результатами розгляду у першому читанні відхилити, як такий, що не відповідає Конституції та законам України.