У галереї "Дукат" сьогодні відкривається виставка "Українська ікона XVII - XІX століття". На виставці представлені майже 40 творів іконопису з різних куточків нашої країни.

За словами співорганізатора проекту мистецтвознавця Олександри Рак, особливої уваги заслуговують такі визначні взірці ікони ХVІІ ст., як "Параскева П`ятниця", "Господь Вседержитель" і "Таємна Вечеря" з Волині; "Благовіщення" і "Собор Архістратига Михаїла" з Галичини та "Господь Вседержитель" із Жовкви. "Західноукраїнські ікони написані під впливом католицького мистецтва, що відобразилось як на їх сюжетах, так і на загальній манері виконання. Зокрема, на виставці представлені ікони "Богородиця - Нев`янучий цвіт" і "Марія та Анна з малим Ісусом", - зазначила О.Рак.

ХVІІІ ст. презентоване іконописом центральних регіонів України. Це визначні зразки українського бароко "Великомучениця Варвара”, “Святий Миколай" та "Цар на троні".

Відео дня

Також в галереї представлені ікони ХIХ ст., характерні для Київщини: "Благовіщення", "Архістратиг Михаїл", "Успіння Богородиці", "Введення до храму", "Новозавітня Трійця" та ін. Завершить експозицію пара ікон "Архангели Михаїл та Гавриїл", у яких простежується стилістика модерну, додала експерт.