Біля меморіалу «Червона стрічка», розміщеного на стіні Києво-Печерської Лаври 1 грудня відбувся молебень за здоров`я ВІЛ-інфікованих співвітчизників. Про це повідомляє сайт «Православіє в Україні».

Богослужіння очолив Голова Синодального відділу «Місія Церква і медицина» протоієрей Геннадій Батенко.

Після богослужіння, отець Геннадій, звертаючись по присутніх, зазначив, що говорячи про СНІД, «ми не маємо на увазі хворобу окремої соціальної групи. Епідемія вже давно стала проблемо, саме проблемою суспільства, подолати яку можна тільки спільними зусиллями».

Відео дня

Сьогодні Україна займає одне з перших місць в Європі за темпами поширення ВІЛ/СНІД. З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році і до 2007 року включно в Україні офіційно зареєстровано понад 122 тис. випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі майже 22,5 тис. випадків захворювання на СНІД та 12,5 тис. випадків смерті від захворювань, обумовлених СНІДом. За оцінками ЮНЕЙДС та ВООЗ, сьогодні з ВІЛ-інфекцією в Україні живуть понад 370 000 людей, що становить 1,46 % дорослого населення. Масштаби епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні продовжують зростати. Протягом 2007 року в країні зареєстровано понад 17,6 тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції, що становить 38,0 на 100 тис. населення.

За словами Голови Синодального відділу «Місія Церква і медицина», проблема ВІЛ/СНІДу являє собою багатокомпонентну структуру, основу якої складають економічні, соціальні та особистісні чинники.

«Це хвороба, на яку страждає наше суспільство в цілому, - сказав отець Геннадій, - і витоки її, корінь цієї проблеми, полягає у порушенні морально-духовних принципів. Відмова від благочестивого способу життя, вседозволеність і розпуста, спочатку зароджуються у серці людини. Це духовний недуг. З часом він реалізується так би мовити у „зовнішніх" проявах - цілком конкретній хворобі. І ми не можемо без скорботи і жалю дивитися на страждання людей, які живуть зі СНІДом.

Церква, як любляча мати, ніколи не залишає своїх чад, особливо тих, які страждають через хворобу. Сьогодні у соборній молитві ми як і завжди просили у Господа здоров`я духовного і тілесного всім наших співвітчизникам, укріплення їх у Православній вірі, та многих, благих літ життя», - сказав отець Геннадій.