У музеї Волинської ікони 1 грудня презентовано відреставровану Холмську Чудотворну ікону Богородиці, яка є однією з найдавніших у світі богородичних ікон. Вона є унікальною пам’яткою візантійського мистецтва константинопольського письма кінця ХІ ст.

 

Як передає кореспондент УНІАН, презентація відбулася у рамках ХVІ Міжнародної наукової конференції "Волинська ікона: дослідження і реставрація". На відреставрованій іконі показано автентичний живопис ХІ ст. Вона вирізняється своєю стилістикою, що тяжіє до елліністичної традиції, яка була з часом втрачена, зазначили під час презентації мистецтвознавці.

Відео дня

 

Наукове керівництво за процесом реставрації здійснювали спеціалісти Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Був проведений комплекс фізико-оптичних, фізико-хімічних досліджень ікони та стилістичний історико-порівняльний аналіз. Це дозволило уточнити атрибуцію пам’ятки та визначити шляхи її подальшої реставрації. Зав.відділом реставрації скульптури та творів декоративно-ужиткового мистецтва ННДРЦУ Віктором ГОЛУБОМ були відреставровані три золоті і одна срібна пластини ХІІ - ХІІІ ст. давньоруського періоду, які оздоблюють ікону.

 

Відепер, Холмська Чудотворна ікона Богородиці постійно буде знаходитися в окремій залі музею Волинської ікони, в якій створені умови для її огляду відвідувачами і пошанування святині віруючими різних християнських конфесій.

 

Довідка УНІАН. З ХІІІ ст. Холмська Чудотворна ікона Богородиці знаходилась у Холмі - столиці Галицько-Волинського князівства, де і прославилась багатьма чудесами. З нею пов’язані імена видатних історичних постатей України, Росії, Польщі. Зокрема, у XVII ст. уніатський єпископ Яків Суша здійснив три видання книги "Фенікс", у якій подав детальний опис ікони та розповіді про більше як сімсот чудес, які сталися біля чудотворного образу. У 1765 р. ікона була коронована Папою Римським як чудотворна і над головами Богородиці та Ісуса Христа були прикріплені золоті вінці. У роки першої світової війни ікону вивезли з Холма до Москви, а потім до Києва, де вона зберігалася у монастирях і простих людей протягом кількох десятиліть. Повернулась ікона до Холма лише у 1943 р. завдяки старанням митрополита Іларіона (Івана Огієнка). З 1944 р. ікону зберігала родина православного священика Гавриїла Коробчука. У 2000 р. його донька Надія Горлицька передала образ Холмської Богородиці до музею волинської ікони.

 

За давньою традицією у свято Різдва Богородиці (21вересня) - день пошанування Холмської Чудотворної ікони Богородиці - УПЦ та УПЦ КП влаштовують до неї особливо урочисті та велелюдні хресні ходи.