До Держдуми сьогодні внесений законопроект про вилучення згадки про Бога в державному гімні РФ. Автором ініціативи виступив депутат-комуніст Борис Кашин, передає ІТАР-ТАРС.

Розробник, зокрема, звертає увагу, що гімн РФ є офіційним державним символом РФ, повинен відповідати положенням Конституції країни і сприяти консолідації суспільства на основі зрозумілих і прийнятих громадянами ідей і принципів. У зв`язку з чим він нагадує, що в Основному Законі закріплено, що Росія - світська держава і що кожному гарантується свобода совісті, свобода віросповідання, включаючи право сповідати індивідуально або спільно з іншими будь-яку релігію або не сповідати жодної.

"Значна частина громадян Російської Федерації не сповідає ніякої релігії, відносить себе до атеїстів", - відзначив Кашин. На його думку, "слова діючої редакції гімну рідна земля", що "зберігається Богом, не відповідають основам їх світогляду". Парламентарій пропонує замінити в дванадцятому рядку тексту гімну слово "Богом" словом "нами". Депутат-комуніст вважає, що внесення такої "правки" до тексту гімну не суперечить цивільному законодавству в частині захисту авторських прав, оскільки, державні символи не є об`єктами авторських прав.

Відео дня

Крім того, враховуючи, що діюча редакція тексту гімну була запропонована порівняно недавно, "пропоновані зміни не завдають збитків історичній пам`яті нашого народу", додав Кашин. Він упевнений, що пропоновані ним поправки сприятимуть "консолідації суспільства на основі принципів, що затверджуються Конституцією і образно відбиті в музично-поетичному творі - державному гімні РФ".

Тим часом в Російській православній церкві вважають ідею Кашина недалекоглядною.

"Тим самим ми виключаємо з центру уваги росіян те, що Бог оберігає нашу країну і має над нею Свій промисел", - заявив керівник служби комунікації Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського патріархату священик Георгій Завершинський.

На його думку, "неправильно і недалекоглядно" виключати думку про Бога, покладання надії на Нього і молитву до Нього з державного гімну.

"Прибираючи слово "Бог", ми "залишаємо за кадром великий культурний і духовний потенціал, який завжди був в Росії, і коли ми намагалися від нього відгородитися, то це не привело до добрих результатів для країни".

Як підкреслив священик, "неможливо дивитися в майбутнє і чекати блага, спираючись тільки на самих себе".

"Маючи під словом "Бог" все благе, високе, етичне і духовне в людині, ми жодним чином не зачіпаємо почуття тих, хто поки не вірить в Бога, але нагадуємо всім, і цим людям теж, що добре і етичне властиво нашому народу", - сказав Георгій Завершинський.

Текст гімна Російскоі Федерації

Россия - священная наша держава,

Россия - любимая наша страна.

Могучая воля, великая слава –

Твое достоянье на все времена!

Славься, Отечество наше свободное,

Братских народов союз вековой,

Предками данная мудрость народная!

Славься, страна! Мы гордимся тобой!

От южных морей до полярного края

Раскинулись наши леса и поля.

Одна ты на свете! Одна ты такая –

Хранимая Богом родная земля!

Славься, Отечество наше свободное,

Братских народов союз вековой,

Предками данная мудрость народная!

Славься, страна! Мы гордимся тобой!

Широкий простор для мечты и для жизни

Грядущие нам открывают года.

Нам силу дает наша верность Отчизне.

Так было, так есть и так будет всегда!

Славься, Отечество наше свободное.

Братских народов союз вековой,

Предками данная мудрость народная!

Славься, страна! Мы гордимся тобой!