Религия в Украине

В англомовних країнах - Кельтський Самхейн (Хелловін, Переддень Дня всіх Святих) - веселе свято нечистої сили і гумору. Протестанти відзначають день Реформації (1517).

Свято на честь заснування Євангельської Церкви.

Відео дня

Індія - День національного присвячення. Відзначається в день загибелі Індіри Ганді.

Карачаєво-Черкесія – День пам`яті (роковини депортації карачаївського народу з місць проживання).

Словенія - День реформації. Тайвань - День Чан Кайши.

Хелловін. Стародавні кельти вибрали для свого Нового року 1 листопада. До листопада закінчувався збір урожаю, наближалася холодна темна зима, яка у північних народів асоціювалася зі смертю. Кельти вірили, що в ніч на Новий рік відкривається межа між світами мертвих і живих і тіні тих, хто помер минулого року, відвідують землю.

Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в домівках і вбиралися якомога страшніше - в звірині шкури і голови, сподіваючись розполохати привидів, що переповзли відкриту межу. Духам виставляли пригощання на вулицю, щоб вони задовольнилися цим і не рвалися в будинок. А самі жителі збиралися біля багать, які розводили друїди, кельтські священики. В цю ніч робили прогнози, приносили в жертву тварин, а потім кожний брав в свій дім язичок священного полум`я, щоб запалити зимове вогнище.

В VII столітті папа Боніфацій IV затвердив 1 листопада як День Всіх Святих, в який належало прославляти святих і мучеників. Так Католицька Церква замінила язичницьке свято смерті на щось подібне.

Вважається, що до Америки Хелловін був завезений ще першими ірландськими іммігрантами. Цього дня люди переодягалися в костюми відьом і бісів, "представників" іншої нечистої сили, лякали і розігрували один одного, носили із собою порожнисті гарбузи з прорізаним оскалом і свічкою всередині, що символізували бентежні грішні душі. Атрибутика Хелловіна цілком язичницько-сатанинська: нічний час, кажани, коти, павуки, помело, скелети, злі духи, вампіри, привиди, гобліни, страшні історії як спогади про діла злих духів. Неодмінний атрибут Хелловіна - обряд "Trik or trak" ("Капость або подарунок").

Православні: Йосип, Лука, Юліан.

Католицькі: Вольфганг, Сатурнін, Урбан.

Цього дня:

1517 Чернець ордена августинців, професор філософії і теології університету у Віттенберзі Мартін Лютер обнародував 95 тез проти індульгенцій, прибивши текст тез до дверей собору у Віттенбергу. Тим самим було започатковано Реформацію в Європі.

1815 Англійський вчений Хемфрі Деві запатентував безпечну шахтарську лампу з металевою сіткою.

1918 Проголошено незалежність Угорщини.

1941 Завершено національний меморіал США на горі Рашмор, що являє собою висічені в гірському граніті голови чотирьох президентів США - Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Аврама Лінкольна і Теодора Рузвельта – і втілює відповідно народження, філософію, об`єднання і експансію нації. Висота голів 18 метрів. Робота тривала 14 років.

1951 Вперше з`явилися пішохідні переходи у вигляді "зебри" (Англія).

1961 Відповідно до рішення XXII з`їзду КПРС (ухваленого одноголосно 30 жовтня) тіло Сталіна було винесено з Мавзолею.

1973 Собор єпископів української автокефальної церкви прийняв ухвалу про єдність української православної церкви.

1991 Верховна Рада РФ затвердила новий державний прапор РРФСР ( біло-синьо-червоний).

1992 Папа Павло Іоанн II заявив, що римська католицька церква помилилася, проклявши Галілео Галілея, який стверджував, що Земля не є центром Всесвіту.

31 жовтня народилися:

1705 Климент XIV (1705), Папа Римський (1769-74), який розпустив орден єзуїтів.

1847 Галілео Феррарі (1847-7.02.1897), італійський фізик і електротехнік.

1853 Микола Іванович Кібальчич (1853-15.4.1881), член організації "Народна воля", завідував лабораторією вибухових речовин виконавчого комітету організації. Брав участь в замаху на царя Олександра II. Заарештований 17.03.1881 р. Перебуваючи у в`язниці, розробив оригінальний проект реактивного літального апарату, в якому запропонував устрій порохового ракетного двигуна, а також спосіб забезпечення стійкості апарату. Проект цей вперше був опублікований в журналі " Былое " в 1918 р. Страчений.