У Чернігівському історичному музеї імені В.В.Тарновського розпочалася І Всеукраїнська наукова конференція "Філаретівські читання"

Як повідомив УНІАН директор музею Сергій ЛАЄВСЬКИЙ, ідея провести наукові читання, присвячені постаті Філарета Гумілевського та церковній історії Чернігівщини, виникла кілька років тому.

"Остаточне рішення про проведення конференції ми прийняли у жовтні минулого року. І те, що нині вона співпала з канонізацією Філарета  і відкриттям його мощів у Троїцькому соборі, мабуть, Боже провидіння", - сказав він.

Відео дня

Учасниками наукової конференції є чернігівські історики, а також науковці з Києва, Полтави та Львова. "Зібралося невелике коло вчених. Хочемо спробувати проводити конференції за такою тематикою", - уточнив С.ЛАЄВСЬКИЙ. За підсумками читань планується видання збірника наукових праць.

Директор історичного музею не виключає, що Філаретівські читання у Чернігові стануть традиційними. Принаймні, С.ЛАЄВСЬКИЙ назвав наступні дати їх проведення: 2011 рік, коли виповнюється 145 років з дня смерті, та 2010 рік, коли громадськість Чернігівщини відзначатиме 210 років з дня народження Філарета Гумілевського. "Ці дати не можуть залишитися поза увагою науковців", - переконаний він.

Як повідомлялося раніше, 25 жовтня у кафедральному соборі Чернігівщини – Свято-Троїцькому соборі Чернігова відбувся чин канонізації архієпископа Філарета.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Філарет (1805 – 1866) зробив значний внесок у розбудову православної церкви. Був видатним богословом та істориком Церкви, одним із найосвіченіших архієреїв XI