Православна церква 26 жовтня святкує день Іверської ікони Божої Матері.

Іверська ікона Божої матері перебуває в Іверському монастирі на Афоні з 999 року. У 1648 році до Москви був принесений список з цієї ікони.

У IX столітті під час царювання грецького імператора Феофіла, ікони піддавалися всіляким гонінням. У той час недалеко від Нікеї жила благочестива вдова разом з сином. У неї була чудотворна ікона Божої Матері. Іконоборці, що знищували святі ікони, прийшли в будинок цієї християнки і один воїн списом ударив по образу Богородиці. Згідно з легендою, несподівано з ураженого місця потекла кров.

Відео дня

Вдова, боячись знищення святині, пообіцяла імператорським воїнам гроші і просила їх до ранку не чіпати ікону. Коли вони пішли, жінка разом з сином для збереження святої ікони опустила її в море. Ікона, стоячи на воді, приплила до Афона. Афонські ченці, декілька днів бачили в морі вогненний стовп, спрямований до неба, прийшли до берега і знайшли святий образ, що стояв на воді.

Після молебню про дарування монастирю святині благочестивий чернець Іверського монастиря святий Гавриїл, за велінням Божої Матері, що з`явилася йому уві сні, пішов по воді, прийняв святу ікону і поставив у храмі. Проте наступного дня ікона була знайдена не в храмі, а над воротами обителі. Так повторювалося кілька разів, поки Пресвята Діва не відкрила святому Гавриїлу Свою волю уві сні, сказавши, що не бажає бути такою, що зберігається ченцями, а хоче бути їх Хранителькою.

Після цього образ був поставлений над монастирськими воротами. Тому свята ікона називається Портаїтіссою, Вратарницею. Моляться Пресвятій Діві про зцілення від різних хвороб.