Із 30 жовтня по 8 листопада в Київській муніципальній галереї мистецтв «Лавра» відбудеться виставка робіт (живопис, гуаш) бездомних творців «Арт-прописка». Виставка робіт людей без певного місця проживання - безпрецедентний арт-проект. Нічого подібного дотепер не відбувалося ні в Україні, ні за кордоном.

Організаторами проекту виступили Всеукраїнський благодійний фонд «Соціальне партнерство» і галерея «Лавра».

Протягом трьох років у Києві працює студія, створена Фондом «Соціальне партнерство» у Християнському благодійному центрі «Стефанія», в якій із людьми без певного місця проживання займається професійний художник - живописець Олександр Бєлозор. Учні студії - люди непростих доль. Серед них є ті, хто з тих чи інших причин змушені жити на вулиці, а є й такі, хто просто не бажає жити по-іншому, бути частиною будь-якої системи.

Відео дня

Трагічні життєві ситуації та люди, що шукають допомоги та захисту, перебувають тут пліч-о-пліч із тими, хто вважає бродяжництво своїм стилем, станом душі, якого не збираються позбуватися. І ті, й інші нерідко є вихідцями з інтелігенції, шановними в минулому людьми.

Серед сучасних знаменитостей також відомо багато зірок світової величини, які на різних життєвих етапах залишалися без даху: Елла Фіцджеральд, Гаррі Гудіні, Чарлі Чаплін, Джим Керрі, Курт Кобейн, Холлі Бері.

Найчастіше, при зустрічі з бродягами, ми відчуваємо презирство й відводимо погляд. Але нікому не дано знати, який талант ховається за бідністю та неохайним виглядом.

Роботи, створені в студії, не залишають байдужими жодного глядача. Не маючи художнього досвіду, вони, як правило, копіюють відомих художників, запозичують сюжети та манеру письма, але в кожній роботі проявляється їхній власний світогляд. Деякі твори вражають своїм професіоналізмом, інші - сильним емоційним настроєм, вилитою на полотно енергетикою, треті - тонким внутрішнім світом автора, розповіддю про несправджену мрію.

Основний посил виставки - показати цілющу силу мистецтва. Мистецтво як терапія душі, мистецтво як спосіб бути потрібним та затребуваним, мистецтво як інструмент виживання, і, нарешті, мистецтво як «місце прописки»...

Довідка

Всеукраїнський благодійний фонд «Соціальне партнерство» створений у 1998 р. Засновник - Л.Черновецький. Фонд складається із Християнського благодійного центру «Стефанія», Реабілітаційного центру «Схід». Мета ХБЦ «Стефанія» - соціальна реінтеграція бездомних громадян у суспільство до самостійного повноцінного життя. У ХБЦ «Стефанія» для бездомних громадян працюють: художня студія, їдальня, медпункт, майстерні з ремонту одягу та взуття, юрконсультація, відновлення документів; проводиться видача гуманітарного одягу, працює безкоштовний телефон, проводиться духовна та соціальна робота.

У реабілітаційному центрі «Схід» проводиться немедикаментозне лікування усіх видів залежності. Центр функціонує з 2002 року. У Центрі діє чоловічий стаціонар, програма реабілітації розрахована на 6 місяців. Від дня заснування Центру реабілітацію пройшло близько 500 чоловік, 48% з яких урятовані від наркозалежності назавжди.

Адреса: галерея «Лавра» (вул. І.Мазепи, 17).