Український Католицький Університет у Львові може бути втрачено в разі прийняття нових змін до Закону України «Про вищу освіту». Про це заявив під час  брифінгу в Українському Католицькому Університеті (УКУ) директор департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Олексій ПОБУРКО.

«У всіх стратегіях розвитку міста Львів бачиться високорозвиненим інтелектуальним центром, який є неможливим без якісної освіти. Тому ми не маємо права втратити у Львові ВНЗ такого високого рівня, як УКУ», – зазначив О.ПОБУРКО.

«Узалежнення статусу ВНЗ від кількісних показників складу студентів суперечить світовій практиці і дискримінує ті приватні ВНЗ, які здійснюють свою діяльність на вищому рівні, ніж частина державних навчальних закладів. Незрозуміло, яким чином збільшення кількості студентів має привести до підвищення якості діяльності ВНЗ. У разі прийняття змін в освітньому законодавстві Український Католицький Університет може стати професійним коледжем. Натомість було б добре, якби держава навпаки підтримала інституції, які працюють без державного фінансування, а користуються коштами міжнародних фінансових установ», - зазначив у коментарі УНІАН ректор УКУ Борис ҐУДЗЯК.

Відео дня

Як зазначив перший проректор УКУ Тарас ДОБКО, Український католицький університет у Львові постановив, що бере курс не на гігантоманію, а на збереження культури навчання. Відтак, чисельність студентів не планували більшою за 2.5 тис. осіб. Тепер в УКУ навчається 550 студентів стаціонару, 45 – заочників та 300 – за різноманітними програмами.

«Ми не розуміємо, яким чином кількість студентів може визначати якість навчання. Це недосконала зміна, за якою зневажено недержавні університети та розширено повноваження для державних. Утім незалежно від форми власності університети мають право розвиватися, їх не варто протиставляти на тій підставі, що тільки державні навчальні заклади дбають про освіту, а приватні – буцімто про комерцію. Це проблема філософії освіти, яка є публічним суспільним благом. Прикро, коли недосконалість поправок до закону зв’яже руки університетам у втіленні їхніх добрих і корисних проектів», – наголосив Т.ДОБКО.

Львівська міська рада підтримала Український Католицький Університет щодо недосконалості окремих змін до Закону України «Про вищу освіту». Згідно із цими змінами, одним з критеріїв присвоєння типу ВНЗ пропонується зробити кількість студентів денної форми навчання, а критерієм отримання ширшої автономії стає державний статус ВНЗ.

«Ми підтримуємо політику Міністерства освіти і науки України, що спрямована на забезпечення якості вищої освіти. Проте, прийняття згаданих положень з проекту змін до Закону «Про вищу освіту» приведе до невиправданого обмеження діяльності Українського Католицького Університету. УКУ, будучи одним з ініціаторів і головних промоторів процесу розширення автономії ВНЗ України, виявиться повністю позбавленим, як приватний ВНЗ, права претендувати на ширшу університетську автономію. Тому завтра на сесії міськради я звернусь із відкритим зверненням щодо того, щоб провести ґрунтовне обговорення зазначених ризиків і внести у законодавчі акти ті поправки, які би не зв’язували, а розв’язували руки кращим представникам приватної вищої школи в Україні», - зауважив у коментарі агентству міський голова Львова Андрій САДОВИЙ.

ДОВІДКА УНІАН

23 вересня Кабмін підтримав ініціативу міністра освіти і науки Івана ВАКАРЧУКА щодо законопроекту, розробленого МОН, що у червні 2008 року пройшов громадське обговорення. Метою МОН було упорядкувати систему освітньо-кваліфікаційних рівнів, скасувати розбіжності у визнанні наукових статусів в Україні та за кордоном, підпорядкувати, згідно із світовою практикою, інститути університетам та академіям, увести студентів до вчених рад ВНЗ, дозволити ВНЗ відкрити рахунки у національній та іноземній валюті (зокрема, депозитні), самим присуджувати наукові ступені та вчені звання та встановлювати індивідуальні нормативи чисельності студентів.

Український Католицький Університет успадкував і продовжує наукову діяльність Греко-Католицької Богословської Академії, яку створив у 1928-1929 роках у Львові Митрополит Андрей Шептицький, а очолив її перший ректор о. Йосиф Сліпий. Після закриття Академії в 1944 році її місію та функції перейняв на себе Український Католицький Університет св. Климентія Папи в Римі, організований та очолений у 1963 році Митрополитом Йосифом Сліпим. У 1994 році діяльність згаданої Академії було відновлено під назвою «Львівська Богословська Академія», а в 1998 році остання здобула міжнародну акредитацію. Першим ректором відновленої ЛБА був о. Михайло Димид. У 2000 році його наступником став о. Борис Ґудзяк, якого у 2002 році рішенням Фонду св. Климентія і було призначено на посаду першого ректора УКУ.