"Високий замок"

«Покрова накриває траву листям, землю – снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем»

Завтра греко-католики та православні відзначатимуть празник Покрови Пресвятої Богородиці. 14 жовтня українці святкують і День створення УПА.

Відео дня

Культ Богоматері як покровительки нашого народу існує від княжих часів. Приводом до встановлення цього празника стало видіння святого Андрія Юродивого, коли Царгород, столицю Візантії, оточили араби. У храмі Пресвятої Богородиці, де зберігалися її риза та покров, правили Всеношну. Між людьми в церкві молився і святий Андрій з учнем Єпифаном. Коли відправа закінчилась, святий Андрій побачив, що до Царських воріт, осяяна світлом, іде Богородиця у супроводі Івана Хрестителя та Івана Богослова. Мати Божа зупинилася, стала на коліна й ревно молилася та проливала сльози. Вставши, вона хусткою (покровом), яку зняла з голови, покрила присутніх. Перелякані араби відступили без бою. Від тієї хустки-покрови празник і отримав свою назву.

До Покрови в Галичині завершується період сватань і приготувань до весіль, який починається після Першої Пречистої. На Покутті дівчата, яким набридло дівувати, з самого ранку бігли до церкви і ставили святкову свічку, бо вірили: котра першою це зробить, та швидше заміж вийде. На Полтавщині відданиці молилися: “Свята мати Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зосталася дівкою”. На Поділлі казали: “Свята мати Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку, чи в онучу – най ся дівкою не мучу”. А наддніпрянські дівчата просили: “Свята мати Покровонько! Покрий землю сніжком, а мене молоду хустиною!”.

У Карпатах до Покрови остаточно поверталися всі пастуші отари з полонин, завершували останню мандрівку чумаки.

За народними прикметами, від Покрови починається зима: “На Покрову до обіду осінь, по обіді – зима”, “Свята Покрова землю вкриває де листком, а де сніжком”. Відліт журавлів до 14 жовтня віщував ранній холод, пізніше птахи відлітають – зима не квапитиметься. Якщо у цей день з півдня віятиме низовий вітер, зима буде теплою, якщо вітер буде з півночі – холодною, із заходу – сніжною. Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою.

Покрові присвячено багато прислів’їв та приказок: “Хто лежав до Покрови, той продасть усі корови”; “Прийшов Покров – не нагрієш хату без дров”; “Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома”; “Покрова накриває траву листям, землю – снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем”.