"Археологічні дослідження Антонієвих печер та Троїцько-Іллінського монастиря" – виставка з такою назвою відкрилася в Іллінській церкві, що є складовою Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній".
Про це УНІАН повідомили у заповіднику.

"Зібрана значна археологічна колекція, завдяки якій можна зробити історичну реконструкцію монастиря різних періодів його історії. Саме ця колекція стала основою музейної експозиції, яка відкрилася в Іллінській церкві", - повідомив співробітник заповідника.

Антонієві печери у Чернігові є одним з найкраще вивчених підземних комплексів в Україні.
Упродовж декількох десятиліть у печерах та на прилеглій до них співробітники заповідника "Чернігів стародавній" здійснюють археологічні дослідження. Під час розкопок знайдені, вивчені та реставровані стародавні ділянки печер, відкриті і досліджені інші давні споруди монастиря, а також наземні житлові, культові, виробничі та господарчі споруди різних епох.
Цього року на кошти спонсорів вдалося зробити ремонтні роботи в церкві та відкрити для її огляду, адже кілька років до цього давньоруський храм був закритим для відвідувачів. Проте пам’ятка потребує протиаварійних робіт, для здійснення яких необхідні значні кошти. На реставрації знаходяться і старовинні ікони із унікального іконостасу ХVІІ ст. Їх вже почали відтворювати реставратори заповідника "Чернігів стародавній". Науковці заповідника сподіваються, що через рік-два шанувальники старовини та мистецтва зможуть оглянути чудовий іконостас Іллінської церкви.
 

Відео дня