У Луцьку на головній пішохідній вулиці міста відновлять каплицю Іверської Божої Матері. Наразі Луцька міська рада оголосила конкурс на кращий інвестиційний проект благоустрою скверу та будівництво каплиці-ротонди на вул. Лесі Українки,18-24. Про це УНІАН повідомили у прес-службі мерії.

Як зазначили у прес-службі, мета конкурсу – залучення меценатів для проведення благоустрою скверу та спорудження архітектурно-скульптурної композиції образу Божої Матері у вигляді ротонди в районі знесеної колишньої каплиці Іверської Божої Матері, де тепер стоїть погруддя Степану Бойко. Прізвища меценатів будуть викарбувані на постаменті ротонди, а також зареєстровані в обласному краєзнавчому музеї.

В умовах конкурсу передбачено надання переможцю конкурсу права у визначений термін провести проектування та будівництво ротонди і також здійснити благоустрій прилеглої території скверу, запропонувати місце перенесення пам’ятника С. Бойко враховуючи його історичну та ідейну цінність. А при проектуванні та будівництві каплиці максимально врахувати історико-культурну спадщину даної території.

Відео дня

Довідка УНІАН

Каплиця Іверської Божої Матері стояла у центрі Луцька, на тому місці, де нині пам’ятник-погруддя Степану Бойку. Вона була зруйнована владою і стерта з лиця землі у 1961 році. Ікона Іверської Божої Матері ХІХ століття, яка прибула до Луцька з Москви, як дар для Іверської каплички, в ніч з 13 на 14 червня 2002 року була викрадена із собору зловмисниками. Її місцезнаходження невідоме.