Спеціалісти України та Європи поділилися досвідом організації соціальних тижнів під час курглого столу «Соціальний тиждень як форма діалогу. Досвід України та інших крїн Європи». Як повідомили УНІАН у Катольцькому медіа-центрі, обговорення відбулось у межах ІІ Екуменічого соціального тижня у Львові.
Генеральний секретар СОМЕСЕ (Комісії Єпископських Конференцій ЄС) отець Пьотр МАЗУРКЄВІЧ представив Енцикліку Папи Римського Бенидикта XVI «Милосердя в Істині», у якій Папа говорить про любов, «як найбільший дарунок Божий». Папа також звертає увагу на проблеми довкілля: «Замість досягнути прогресу, ми можемо зруйнувати себе», – цитує Папу Римського П.МАЗУРКЄВІЧ.
У Енцикліці Папа наголошує, що причина фінансової кризи, в тому, що існуюча економіка була економікою короткого часу.
«Якщо ми не змінемо розуміння економіки, то будемо стрибати від однієї кризи до іншої. А нам потрібна стабільність. Економіка буде працювати, коли буде вільний ринок, держава і відповідальне громадянське супільство», – зазначив П.МАЗУРКЄВІЧ.
Член Наглядової Ради фундації Renovabis, Віце-перзидент Центрального комітету католиків ZdK Маґдалена БОҐНЕР розповіла про досвід організації соціальних тижнів у Німеччині: як громада, зокрема об’єднання католиків, може впливати на політичну та економічну ситуацію не лише у своїй країні, але і у Євросоюзі.
«Екуменічний тиждень – будівельний майданчик для екуменізму. Наша мета – бути свідками християнства у суспільстві», – наголосила Маґдалена БОҐНЕР.
Віце-празидент соціальних тижнів у Франації Бернард ШЕНЕВЕЗ вказав на те, що тематика львівських зустрічей у межах ІІ Екуменічного соціального тижня є доволі вагомою.
«Адже ми намагаємося залучити християн до громадського життя, вчимо їх як не стати жертвою політичних репресій», – зазначив він під час зустрічі.
Директор Європейського інсититуту соціальних комунікацій Олександр ДОБРОЄР поділився досвідом проведення суспільних тижнів УГКЦ в Одесі.
За його словами, такі акції є унікальним явищем, адже вони дають можливість згуртувати широкі інтелектуальні кола релігійних діячів, політиків, соціальних працівників.
«Це також гарна нагода для самовираження. Це своєрідна культурна лабораторія, де можна ділитися своїми роздумами та досвідом. Ми потребуємо стислої співпраці такого роду інституцій на благо українського суспільства. Адже Церква може сказати своє слово у справі перетворення суспільства», – наголосив О.ДОБРОЄР.
Заступник директора Інституту гуманітарних і соціальних наук, завідувач секції соціальної роботи кафедри соціології та соціальної роботи Національного університету «Львівська політехніка» Ніна ГАЙДУК зазначила, що найважливішою ознакою Соціального тижня – є єднання християн, громади і університетської програми (майбутніх соціальних працівників) на ґрунті духовних вартостей. «Екуменічний соціальний тиждень виконує своє особливе призначення – державницьку місію на шляху демократитазії та гуманізації суспільства», – вважає Ніна ГАЙДУК.