Стан релігійної свободи в Україні залишається на високому рівні, проте в суспільстві спостерігається поступове зменшення загального рівня толерантності порівняно з попередніми роками. Як повідомили УНІАН у Інституті релігійної свободи, такі висновки зробили учасники засідання Ради директорів Української Асоціації Релігійної Свободи (УАРС), яке проходило 5 жовтня 2009 року у Києві в приміщенні Інституту філософії НАН України.

Засідання проходило під головуванням Президента УАРС, доктора філософських наук Віктора Єленського. Під час зустрічі науковці, експерти та представники Церков обговорили стан релігійної свободи та міжконфесійних відносин в Україні та світі. Вони відзначили позитивне значення державно-церковного діалогу та діяльності консультативно-дорадчих міжконфесійних інституцій в Україні.

Відносно стану релігійної свободи у світі фахівці УАРС відзначили, що майже без змін залишилась ситуація в країнах, які за результатами міжнародного моніторингу щороку потрапляють у списки країн, де наявні системні порушення права на свободу віросповідання. Серед таких країн згадувались пострадянські держави середньо-азійського регіону, Північна Корея, Китай та деякі інші.

Відео дня

Члени Ради директорів УАРС також розглянули план діяльності організації до кінця 2009 року. У результаті заплановано підтримати та взяти участь у низки конференцій та заходів, присвячених питанням релігійної свободи, зокрема у містах Києві, Полтаві, Чернівцях та Запоріжжі.

Крім цього, вже традиційно на початку 2010 року УАРС проведе прес-конференцію за підсумками року, на якій буде представлено основні тенденції у сфері забезпечення права на свободу віросповідання в Україні та світі.