Сьогодні планується проведення першої зустрічі робочих груп із підготовки до діалогу між Українською Православною Церквою та Українською Православною Церквою Київського патріархату, що відбувається з метою відновлення єдності українського православ’я.
Як повідомив кореспонденту "УНІАН Релігії" прес-секретар предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО, перша зустріч визначить коло питань, що будуть обговорюватись на наступних нарадах. Разом із тим, він припустив, що результатом сьогоднішньої зустрічі робочих груп, може стати спільна заява.
«Кожен із учасників робочої групи буде мати можливість висловити думки. Будуть розглядатися певні наробки. Можливо, між нами існує більше спільного, ніж декому здається. Існує багато питань, в яких православні християни різних конфесій можуть працювати на благо людей. Це і питання викладання релігійних дисциплін у школах і вищих навчальних закладах. Це проблеми пастирської опіки над військом, над ув`язненними. Поступово ця співпраця покаже шляхи до відновлення єдності українського православ’я», - зазначив прес-секретар предстоятеля УПЦ.
За його словами, на першій зустрічі із робочою групою Київського патріархату в УПЦ очікують «побачити православних віруючих людей, які бажають блага Церкви, а не політичних діячів», - прокоментував Г.КОВАЛЕНКО,
Водночас він звернув увагу, що на швидкі результати діалогу в УПЦ не очікують. Але «початок діалогу, це вже результат», - сказав прес-секретар предстоятеля УПЦ.
У свою чергу, глава інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій (ЗОРЯ) відзначив, що в УПЦ КП сподіваються, що підготовчі зустрічі будуть сприяти зближенню православних віруючих різних юрисдикцій, а також «подоланню ворожнечі між віруючими Московського та Київського патріархату, яка нажаль зараз існує».
«Щоб люди, які сповідують одну православну віру починали вчитися бачити один в одному не ворогів, а все таки братів і сестер. Нехай таких, що в чомусь не є однодумцями, але сповідують одну православну віру», - підкреслив владика Євстратій.
Разом із тим, він навів приклад діалогу між РПЦ МП і Русскою Православною Церквою закордоном, що перебували у відносинах схожих на ті що існують нині між УПЦ та УПЦ КП.
«Цей діалог тривав понад 7 років – від того часу, як він був започаткований, до того часу, як були підписані документи про єдність РПЦ і РПЦЗ.
Поспішати не потрібно. Краще працювати ґрунтовно, з баченням певної перспективи. Але з іншого боку, необхідність діалогу не тільки назріла, але й перезріла. Церква перебуває у розділеному стані вже майже 20 років, і всі усвідомлюють, що цей стан є ненормальним. У нас вже є згода з УПЦ в тому, що цей стан не нормальний і його треба долати», - зазначив єпископ Євстратій (ЗОРЯ).
Коментуючи скептичні оцінки щодо перспективи зазначеного діалогу, глава інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП нагадав, що це поки що не сам діалог, а підготовка до нього, «бо питання які існують між УПЦ і УПЦ КП дуже складні».
«Якщо дивитися з людської точки зору, можна думати про цей діалог скептично. Але я, наприклад, дивлюся на діалог з точки зору того, чи відповідає справа волі Божій. Господь заповідав, щоб Його церква була єдина – в вірі, в молитві. І те, що ми робимо, спрямоване на подолання ворожнечі. Тобто це є справа миротворча. З рештою, не ми, і не своєю мудрістю, або знаннями зможемо об’єднати церкву. Тому що церква не людська – вона Христова, і Він, як глава церкви, сподіваюся буде нам допомагати, наставляти, давати нам правильні думки, направить нашу спільну працю в русло, яке буде корисне Церкві України, і буде сприяти подоланню розділення», - підсумував владика Євстратій.
Як повідомляв УНІАН, 9 вересня Священний Синод УПЦ під головуванням Митрополита Київського і всієї України Володимира (САБОДАНА) у Свято-Успенській Почаївській Лаврі ухвалив рішення створити робочу групу, на яку було покладено відповідальність за підготовку до діалогу з представниками УПЦ КП.
Тоді ж було створено робочу групу, на яку Священний Синод поклав відповідальність за підготовку до діалогу. Головою групи призначено архієпископа Білоцерківського і Богуславського МИТРОФАНА, керуючого справами УПЦ. До групи також включены архієпископ АНТОНІЙ, архімандрит Кирил (ГОВОРУН), протоієрей Микола ДАНИЛЕВИЧ, протоієрей Петро ЗУЄВ та помічник Ректора КДА і С Володимир БУРЕГА.

14 вересня священний синод УПЦ КП прийняв рішення про утворення робочої групи, на яку поклав відповідальність за підготовку діалогу з УПЦ.
Робочу групу УПЦ КП очолив ректор Київської православної богословської академії митрополит Переяслав-Хмельницький ДИМИТРІЙ. До групи також включені єпископ Васильківський ЄВСТРАТІЙ, архімандрит ЄПІФАНІЙ, протоієреї Петро ЗІНИЧ та Олег МАЛАНЯК, а також аспірант Київської православної богословської академії Михайло СИВАК.
Підготовка до діалогу між УПЦ та УПЦ КП відбуівється вперше за історію існування двох Церков.