У Чернігові відзначають 940-річчя заснування Антонієвих печер.

Як передає кореспондент УНІАН, з цієї нагоди у Чернігівській міській раді відбулися урочисті збори, приурочені ювілейній даті підземного Богородичного монастиря. Науковців, гостей міста привітали керівники області і міста, архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський АМВРОСІЙ та єпископ Чернігівський і Ніжинський ІЛАРІОН.

За словами генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Юрія СОБОЛЯ, Антонієві печери у Чернігові є світовим культурним надбанням. Крім того, вони мають визначне історичне та духовне значення. За час функціонування печерного комплексу як історичної пам`ятки, його відвідали близько 3 млн. туристів із 20 країн світу.

Відео дня

Перспективи розвитку печерного комплексу гендиректор заповідника вбачає у реставрації Антонієвих печер та Іллінської церкви, відбудові каплиці, що знаходилася поруч. "Сподіваюся, що і держава, і меценати знайдуть кошти, і ми відновимо Антонієві печери та Іллінський монастир, які вони були у ХІІ столітті – в період свого найбільшого розквіту", - сказав Ю.СОБОЛЬ.

Міський голова Олександр СОКОЛОВ у вітальному слові зазначив, що у Чернігові бережуть історичну пам`ять. Торік проходили урочистості з нагоди 1100-річчя першої літописної згадки про місто, цього року чернігівці відзначають 940-річчя заснування Антонієвих печер і 985-річчя утворення Чернігівського князівства, а у наступні роки будуть святкувати ювілейні дати Єлицького собору, а потім Спасо-Преображенського собору. "Чернігів розвиватиметься, однак історичні пам`ятки обов`язково будуть збережені", - запевнив керівник обласного центру Чернігівщини. Він запросив науковців оглянути храми та церкви не тільки у денний час, а й ввечері, оскільки чимало з них мають підсвічення і є умови для проведення вечірніх екскурсій.

Сьогодні у Чернігові у рамках відзначення 940-річчя Антонієвих печер відкриється дводенна міжнародна наукова конференція "Християнські старожитності Київської Русі", у роботі якої візьмуть участь науковці з України, Росії, Білорусі та Молдови. Також на території Троїцько-Іллінського монастиря відкриється виставка "Археологічні дослідження Антонієвих печер".

Завтра учасники святкових заходів відвідають Любеч – батьківщину преподобного Антонія Печерського.

Довідка УНІАН: Антонієві печери Троїцького монастиря в Чернігові – пам`ятка підземної культової архітектури XI - XIX століть. Засновані вони у 1069 році як печерний християнський монастир князем Святославом Ярославичем і відомим церковним діячем давньоруської доби – прп. Антонієм Печерським.

Згідно з літописом, монастир спочатку мав назву Богородичний (монастир Божої Матері). Його інтенсивний розвиток тривав до 1239 року, коли Чернігів був зруйнований монголо-татарами. Це підтверджує споруджена на початку XII століття біля входу до печер мурована Іллінська церква. Потім прийшов період занепаду, який тривав до XVIІ століття.

Найбільш масштабна відбудова Іллінського монастиря розпочалася у 1649 році з ініціативи та фінансової підтримки чернігівського полковника Степана Подобайла. З перервами вона тривала до кінця XIX століття. Внаслідок цих реконструкцій Антонієві печери набули сучасного вигляду.

Нині Антонієві печери є комплексом підземних приміщень і переходів загальною довжиною близько 350 м, котрі розміщуються у товщі Болдиних гір (у межах сучасного міста). Глибина залягання печер коливається від 2 до 12 метрів відносно поверхні гори. З 1967 року пам`ятка включена до складу Чернігівського архітектурно-історичного заповідника.