Сучасна криза має духовну сутність, вона стала результатом діяльності людини, що відпала від Бога. Як повідомили УНІАН у Інституті релігійної свободи, таку думку висловили у спільному Комюніке представники Церков центральної та східної Європи на міжнародній конференції «Церкви в Україні перед обличчям сучасних суспільних криз», що відбулася 23- 25 вересня в Одесі.

"Ми констатуємо страх наших сучасників перед християнськими цінностями. Проте вихід з нинішньої кризи можливий лише в разі глибокого проникнення християнських етичних принципів в наше суспільство. Кожен на своєму місці повинен проявити активність і взяти на себе відповідальність за вирішення кризових ситуацій у своєму оточенні. Кожен повинен усвідомити цінність іншої людини, свого ближнього. Лише так можна зцілити наші стосунки і повернути атмосферу довіри в нашому суспільстві", – наголошується в Комюніке конференції.

У своєму вступному слові єпископ Уланд ШПАЛІНГЕР (НЄЛЦУ) відзначив, що примирення між країнами, які раніше між собою перебували у стані війни, нагадує непростий і тривалий процес загоєння рани.

Відео дня

У свою чергу представник УПЦ єпископ Іларій (ШИШКОВСЬКИЙ) висловив загальну думку про те, що "причина кризи в світі полягає в проблемах моральної поведінки, які притаманні як невіруючим, так і християнам". Він також відзначив, що в цих умовах Церква повинна здійснювати свою місію у сфері примирення та євангелізації.

Продовжуючи цю тезу, єпископ Мар`ян БУЧЕК (РКЦ в Україні) заявив: "Нас об`єднав Ісус Христос і віра, адже і православні, і католицькі, і протестантські Церкви в Україні стикаються з проблемами совісті та моралі людей". Він також підкреслив, що "люди, які будували своє життя і суспільний устрій виключно на матеріальних цінностях, тепер перебувають у кризі та не мають найменшої уяви щодо свого буття і життєвих цілей".

У конференції взяли участь представники Євангелічно-Лютеранської Церкви (Німеччина, Україна, Білорусь), Польської, Української та Білоруської Православних Церков, Римсько-Католицької Церкви (Україна, Польща, Білорусь), Української та Білоруської Греко-Католицьких Церков. У заході також взяли участь посадові особи Державного комітету України у справах національностей та релігій та Інституту релігійної свободи (м. Київ).

Міжнародна конференця організована міжнародною робочою групою «Примирення» в рамках проекту «Примирення в Європі – завдання церков в Україні, Білорусії, Польщі та Німеччині». У ході конференції відбулися пленарні сесії, обговорення у форматі "круглого столу" і проведена підсумкова прес-конференція.

Довідка УНІАН. Ініціатива «Примирення» виникла у 1974 році з ініціативи Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви та Польської Екуменічної Ради з метою вироблення проекту примирення між сусідніми Польщею та Німеччиною, чиї відносини були обтяжені спогадами про Другу світову війну. У 1995 році ініціатива була розширена за рахунок нових учасників: України та Білорусі. Так виник проект «Примирення в Європі – завдання церков в Україні, Білорусії, Польщі та Німеччині», який у 1997 році був представлений на Другому Європейському Екуменічному Зібранні в м.Грац (Австрія).