Учені збираються провести аналіз ДНК князя, а також ряд антропометричних досліджень, які дозволять визначити стать та вік людей, скелети яких також зберігаються в гробниці. Науковці прагнуть з`ясувати їхні сімейні зв`язки. При цьому, використовуючи сучасні методи комп`ютерної графіки, дослідники сподіваються відтворити зовнішність князя.

За словами завідувачки відділу науково-історичних досліджень, професора Надії Нікітенко, відкриття буде здійснюватися за програмою медичного дослідження кісткових останків Ярослава Мудрого.

Після розкриття планується здійснити гістологічний аналіз, а також провести дослідження патологічних відхилень у будові кісток чоловічого скелету, мета якого - перевірка літописних свідчень про хвороби та травми князя.

Відео дня

Участь у дослідженні візьмуть наукові установи України, Швеції, Великобританії та США. Програма розрахована приблизно на рік, на неї виділено 60 тис. грн.

Нагадаємо, Ярослав Мудрий правив у Києві у першій половині XI сторіччя. Реконструкцією зовнішності князя займався антрополог і скульптор Михайло Герасимов. Його антропологічні дослідження показали: у зовнішності Ярослава Мудрого, за наявності деяких скандинавських елементів, все-таки переважали риси, властиві слов`янам Придніпров`я.

Князь був людиною досить високого зросту (близько 175 сантиметрів), на обличчі його різко виступав ніс із горбинкою, а також тонко окреслені, відносно неширокі вилиці. Ці риси й лягли в основу «документального» скульптурного портрету князя, створеного на підставі методу антропологічної реконструкції.

podrobnosti