На території Національного заповідника «Давній Галич» у селі Крилос Галицького району Івано-франківської області відкрили музей історії церкви. Як передає кореспондент УНІАН тут зібрано унікальні ікони, фрагменти галицьких соборів, дерев`яні натільні хрестики з X століття та особисті речі галицьких митрополитів

Наразі в ньому зібрано майже триста експонатів, які висвітлюють релігійну добу, починаючи від X століття і до наших часів. Приміщенням для музею є давня літня резиденція галицьких митрополитів. У Крилосі дотепер збереглися унікальні сакральні споруди та церковні раритети X–XII століття.

Як стверджують музейні фахівці Митрополит Галицький Андрей Шептицький ще за життя мріяв створити музей історії церкви. Нині в експозиції сучасного музею зберігаються церковні речі А.Шептицького. Перлиною музею є двометровий жезл митрополита. Музейники визначають цей унікальний бронзовий експонат безцінним.

Відео дня

«Він досить оригінальний по формі, - повідомив молодший науковий працівник Національного заповідника «Давній Галич».Ігор КРЕХОВЕЦЬКИЙ. – На жезлі зверху є змії. Вони означають, що хрест оберігається від усякого зла, нечисті всілякої».

Серед інших експонатів: старовинні ікони, Євангелія, церковні чаші і навіть перші натільні дерев`яні хрестики. Працівники музею стверджують, що раритети приносять до музею не лише духовні особи, а й дарують місцеві селяни, і навіть туристи.

Музей історії церкви створили з метою показати і зберегти історію церкви від епохи середньовіччя до сьогодення незалежно від релігійних конфесій.