У приміщенні Сумського обласного краєзнавчого музею вперше проходить унікальна виставка «Духовні скарби Сумщини». Присвячена вона 70-й річниці створення Сумської області.

Як передає кореспондент УНІАН, ініціатором виставки став заступник голови Сумської облдержадміністрації Олександр ЛАВРИК. Саме після появи в Сумському державному університеті факсимільного видання Пересопницького Євангелія він запропонував зібрати релігійні реліквії Сумщини разом, щоб їх побачив широкий загал. Тож відтепер протягом двох місяців жителі та гості Сум можуть оглянути 15 Євангеліє, 8 ікон тощо.

Відвідувачі експозиції познайомляться також з унікальними взірцями книжкового мистецтва та іконопису XVII-XІХ століть з фондових зібрань Сумського обласного краєзнавчого музею, історико-культурного заповідника «Посулля» (м. Ромни), Путивльського історико-культурного заповідника, Сумського художнього та Конотопського краєзнавчого музеїв.

Відео дня

Серед презентованих на виставці зразків середньовічної книжної справи – рідкісний примірник рукописного Євангелія, напрестольні Євангелія в коштовних оправах, виготовлені на замовлення видатних українців – кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського та наказного гетьмана України Павла Полуботка.

Окремої уваги заслуговує напрестольне Євангеліє із вкладеним у нього контрактом на будівництво собору Петра і Павла у Глухівському Петропавлівському монастирі, укладеним у 1695 році між будівничим Матвієм Єфимовим та ігуменом обителі Димитрієм (Тупталом), нині відомим як Святитель Димитрій Ростовський.

На виставці представлені і зразки українського іконопису ХVІІІ – початку ХХ століття: «Богоматір Охтирська», «Спас на Престолі», «Євхаристія» та інші, які привертають увагу справжніх шанувальників православного мистецтва.