Російська православна церква за кордоном (РПЦЗ) виступила на захист генерала Андрія Власова, який у роки Другої світової війни співпрацював з нацистською Німеччиною, - повідомляє Християнський Мегапортал invictory.org з посиланням на Бі-бі-си.

Власов "був і залишається свого роду символом опору безбожному більшовизму в ім`я відродження історичної Росії", - говориться в заяві Архієрейського Синоду РПЦЗ, розміщеній на її офіційному сайті.

Зарубіжна церква відгукнулася на книгу церковного історика, професора Санкт-Петербурзької духовної академії протоієрея Георгія Мітрофанова "Трагедія Росії. "Заборонені" теми історії ХХ століття".

Відео дня

"На запитання: "Чи був генерал А.А.Власов і його сподвижники зрадниками Росії?" - ми відповідаємо: "Ні, нітрохи". Все що було ними зроблено - робилося саме для Вітчизни, сподіваючись на те, що поразка більшовизму приведе до відтворення потужної національної Росії", - говориться у коментарі РПЦЗ.

Сам автор книги вважає Власова фігурою неоднозначною і повною трагізму. "Трагедія генерала Власова проявилася в тому, що у нього не було союзника, який по суті відрізнявся від Сталіна", - сказав Мітрофанов.

На думку автора книги, Власов і його сподвижники, "перекреслили все своє минуле життя, вони визнали, що вся їх служба в Червоній Армії була, по суті, служінням не Росії, а служінням режиму, який знищував Росію".

Тим часом, роздуми Мітрофанова про долю радянського генерала, що перейшов на сторону німців, викликали гостру полеміку, перш за все, в православному середовищі і особливо - серед російських емігрантів.

В Синоді РПЦЗ стверджують, що Німеччина розглядувалася прихильниками Власова "виключно як союзник в боротьбі з більшовизмом, але вони, "власовці" готові були при необхідності протистояти колонізації або розчленовуванню нашої Батьківщини".

З такою позицією не згодні представники Російської православної церкви в Москві.

Заяву Синоду зарубіжної церкви назвав "дуже радикальним обіленням тих мундирів, які міняли на собі Власов і його сподвижники", професор Московської духовної академії протодіакон Андрій Кураєв.

На його думку, генерал Власов "як мінімум тричі порушував армійську присягу".

"Він присягав царській, Червоній, а потім - гітлерівській армії. Всі три присяги він порушив", - сказав Кураєв. Він відзначив, що історикам відомо "немало неприємних сторінок з історії генерала Власова і вже тим більше його так званих сподвижників".

Висловивши думку, що далеко не все російське зарубіжжя схильне героїзувати Власова, Кураєв передбачив, що як символ опору більшовизму "можна було б взяти якусь іншу, менш суперечливу постать".