В експозиції народної ікони Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" представлена рідкісна за технікою виготовлення ікона.
Як повідомила кореспонденту УНІАН співробітник заповідника Олена ЛЕВЧЕНКО, ікона з лицевого боку має не гладеньку, а ребристу поверхню. "Завдяки такій обробці дошки ікони на ній можна побачити, під кутом 90 градусів одне до одного, два різних, виконаних олією, зображення – Ісуса Христа та Богоматері", - зазначила вона.
За оцінками науковців, виготовлена ікона, вірогідно, у XIX ст. Походить вона з Новгород-Сіверського району Чернігівської області. У грудні 1984 року її подарував заповіднику чернігівський колекціонер та збирач ікон В.Г. ПОПОВ. Відреставрована у 1996-1997 рр. художником-реставратором заповідника, з грудня 2004 року ця незвичайна ікона знаходиться в експозиції у Колегіумі.
Стоячи перед іконою зліва, можна побачити на звернених у цей бік гранях ребристої поверхні однофігурну композицію – "Несення хреста". Інший сюжет можна побачити на гранях ребристої поверхні ікони, звернених у правий бік. Це – теж однофігурна композиція – поясне зображення Богоматері (без немовляти ) в овалі, на темному тлі.
"Незвичайна техніка виготовлення ікони – це навіть не різьблення, а особлива техніка профілювання, – можливо, не має аналогів", - вважає О.ЛЕВЧЕНКО. Для спростування, або підтвердження цього факту, чернігівські науковці сподіваються на відгуки усіх, хто зустрічав подібні ікони, – чи то в діючих храмах, чи в музеях, чи приватних колекціях.