На Тернопільщині у селі Мусорівці Збаразького району не допустили зіткнення двох громад при освяченні храму, будівництво якого фінансували конфліктуючі сторони. Як повідомив сьогодні на прес-конференції заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Федір ШЕВЧУК, протистояння було попереджено завдяки зусиллям правоохоронців, обласного управління СБУ, працівників обладміністрації. Він пояснив, що Свято-Покровський храм у селі було профінансовано коштом громади з їхніх заощаджень. “Село невелике, там проживає 200 людей. Коли вирішили 6 вересня освятити ще не зданий в експлуатацію храм, частина громади заявила, що цей храм мають освятити представники УПЦ КП, тоді як інша частина громади наполягала, що храм збудований для конфесії УПЦ, яка офіційно зареєстрована у селі”, – каже Ф. ШЕВЧУК. За його даними, громада розділилась майже навпіл.
“Цей конфлікт, який спричинили деякі політичні сили, тепер доведеться вирішувати дуже важко. Оскільки зареєстрована громада лише УПЦ, то право на храм належить їм. Але якщо зареєструється друга громада з числа вірних УПЦ КП, то вони зможуть пред’явити свої майнові права, адже також фінансували будівництво храму – каже Ф. ШЕВЧУК.
За його словами, попередньо на освячення мали з’їхатися представники козацтва, а також УНА-УНСО для начебто забезпечення охорони кожної з громад. Однак конфлікту не допустили правоохоронці. За даним Ф. ШЕВЧУКА, на освячення приїхав лише архієпископ Тернопільський і Кременецький СЕРГІЙ УПЦ, єпископ Тернопільської і Кременецької єпархії УПЦ КП ІОВ у Мусорівці в день освячення храму, як раніше було заявлено, не приїжджав.
Загалом, за даними Ф. ШЕВЧУКА, на Тернопільщині з 287 міжконфесійних конфліктів, які були свого часу, залишилося 17.
Як уже повідомляв УНІАН, 4 вересня предстоятель Української Православної Церкви Митрополит ВОЛОДИМИР

звернувся

до Президента України з проханням захистити конституційні права віруючих УПЦ та не допустити міжконфесійного протистояння у день освячення новозбудованого Свято-Покровського храму УПЦ у селі Мусорівці. При цьому митрополит наводив

рапорт владики СЕРГІЯ

, в якому той застерігав, що приїхати освячувати храм 6 вересня має намір і владико ІОВ.

Відео дня