Опублікований список цитат з Біблії, серед яких є такі, що виправдовують сексизм, геноцид і рабство, повідомляє Кредо.ру з посиланням на гумористичний християнський сайт shipoffouls.com. Читачів сайту попросили сформувати свій список найстрашніших цитат у веселому проекті "Розділи & Гірше".

Очолила список порада святого Павла в посланні до Тимофія (2:12), в якому святий говорить: "А учити жінці не дозволяю, ні володарювати над чоловіком, але бути в безмовності". Цей уривок часто використовується як підстава для заборони жінкам служити священиками.

Далі йдуть рядки, що реабілітовують геноцид, з Першої книги Царств (15:3): "Тепер йди і уразь Амаліка [і Ієріма] і винищи все, що у нього [не бери собі нічого у них, але знищ і піддай закляттю все, що у нього]; і не давай пощади йому, але піддай смерті від чоловіка до дружини, від отрока до немовляти, від вола до вівці, від верблюда до осла".

Відео дня

Третім йде заклик Мойсея вбивати відьом в книзі Ісход (22:18): "Ворожки не залишай в живих".

Ще один страшний вірш, що потрапив в список, - з псалма 137, який прославляє страшну помсту: "Блаженний, хто віддасть тобі за те, що ти зробила нам! Блаженний, хто візьме і розіб`є немовлят твоїх об камінь".

Ще більше суперечностей викликає включений до списку роздум святого Павла про гомосексуалізм з Послання до Римлян (1:27), питання, що розділяє прихожан англіканської церкви: "Подібно і чоловіки, залишивши природне вживання жіночої статі, розпалювалися хіттю один на одного, чоловіки на чоловіках роблячи сором і одержуючи в самих собі належну відплату за свою помилку".

Також в список увійшли випробування Богом Аврама в Бутті, в якому Авраму запропоновано принести в жертву свого сина Ісаака; підтримка жіночої слухняності в Посланні до Єфесян (5:22): "Дружини, покоряйтеся своїм чоловікам, як Господу"; і така ж порада святого Петра слугам в Першому посланні Петра (2:18): "Слуги, зі всяким страхом покоряйтеся панам не тільки добрим і покірливим, а й суворим".

Саймон Дженкінс, редактор shipoffouls.com, пояснив, що головною метою цього досвіду було примусити людей замислитися над тим, наскільки помилковим може бути вибіркове цитування Біблії.

Список був обнародуваний на християнському фестивалі "Грінбелт" в Челтенхемі у понеділок увечері.

Повний список "10 найстрашніших біблейських цитат":

1. Порада святого Павла, чи дозволяти жінці учити чоловіка в церкві: "А учити жінці не дозволяю, ні володарювати над чоловіком, але бути в безмовності" (Перше послання до Тимофія, 2:12).

2. У цьому вірші Самуїл, один із старійшин Ізраїлю, віддає наказ про геноцид сусіднього народу: "Тепер йди і уразь Амаліка [і Ієріма] і винищи все, що у нього [не бери собі нічого у них, але знищ і піддай закляттю все, що у нього]; і не давай пощади йому, але піддай смерті від чоловіка до дружини, від отрока до немовляти, від вола до вівці, від верблюда до осла" (Перша книга Царств, 15:3).

3. Наказ Мойсея: "Ворожки не залишай в живих" (Ісход, 22:18).

4. Останні рядки псалма 137, який був перетворений на диско-хіт групою Boney M, часто не вимовляються під час богослужінь: "Блаженний, хто віддасть тобі за те, що ти зробила нам! Блаженний, хто візьме і розіб`є немовлят твоїх об камінь" (псалом 137).

5. Ще одна історія, що викликає жах, з книги Суддів Ізраїлевих. У ній ізраїльтянин, що потрапив в облогу розгніваного натовпу, відправляє свою наложницю заспокоїти людей: "Тоді чоловік узяв свою наложницю і вивів до них на вулицю. Вони пізнали її і знущалися над нею всю ніч до ранку. І відпустили її при появі зорі. І прийшла жінка перед появою зорі, і впала біля дверей будинку тієї людини, у якої був пан її, і лежала до світла. Пан її встав уранці, відчинив двері будинку і вийшов, щоб йти в шлях свій: і ось наложниця його лежить біля дверей будинку, і руки її на порозі. Він сказав їй: вставай, підемо. Але відповіді не було [тому що вона померла]. Він поклав її на осла, встав і пішов" (книга Суддів Ізраїлевих, 19:25-28).

6. Святий Павло засуджує гомосексуалізм в тому розділі, що відкриває Послання до Римлян: "Подібно і чоловіки, залишивши природне вживання жіночої статі, розпалювалися хіттю один на одного, чоловіки на чоловіках роблячи сором і одержуючи в самих собі належну відплату за свою помилку" (Послання до Римлян, 1:27).

7. У цій історії з книги Суддів Ізраїлевих ізраїльський вождь Ієффай дає обітницю Богові, яку він повинен виконати: "І дав Ієффай обітниця Господу і сказав: "Якщо Ти передаси Аммонітян в руки мої, то після повернення мого з миром від Аммонітян що вийде з воріт будинку мого назустріч мені, буде Господу, і піднесу це на всеспалення". І прийшов Ієффай до Аммонітян - битися з ними, і передав їх Господь в руки його; і уразив їх поразкою вельми великою, від Ароера до Мініфа двадцять міст, і до Авель-Кераміма, і змирилися Аммонітяни перед синами Ізраїлевими.

І прийшов Ієффай в Массифу в будинок свій, і ось дочка його виходить назустріч йому: вона була у нього тільки одна, і не було у нього ще ні сина, ні доньки. Коли він побачив її, роздер одяг свій і сказав: "Ах, дочко моя! Ти убила мене, і ти в числі порушників спокою мого! Я відкрив [про тебе] вуста мої перед Господом і не можу відректися" (книга Суддів Ізраїлевих, 11:30-34).

8. Бог звертається до Аврама і наказує принести в жертву його сина: "Бог сказав: візьми сина твого, єдиного твого, якого ти любиш, Ісаака, і піди в землю Моріа і там принеси його на спалення на одній з гір, про яку Я скажу тобі" (Буття, 22:2).

9. "Дружини, покоряйтеся своїм чоловікам, як Господу" (Послання до Єфесян, 5:22).

10. "Слуги, зі всяким страхом покоряйтеся панам не тільки добрим і покірливим, а й суворим" (Перше послання Петра, 2:18).