У Криму православна молодь поновила розкопки стародавнього храму

Православна молодіжна археологічна експедиція провела підготовчі роботи для організації розкопок на горі Мангуп в Бахчисарайському районі Криму, де в середні віки був центр Готської єпархії і столиця середньовічного князівства Феодоро, що входило до складу Візантійської імперії.

Православні студенти з Москви, Вільнюса, Чернігова і старшокласники московських шкіл під керівництвом сімферопольських археологів розчистили від чагарників та дерев храм Святого Георгія на Мангупі. До цього розкопки Георгіївського храму проводилися лише в 1912 році.

Відео дня

Передбачається, що в 2010 році молодіжна експедиція почне черговий етап вивчення мангупськой базиліки. Ще в VI столітті при імператорові Юстиніані на Мангупі були створені оборонні споруди за останнім словом тодішнього військово-інженерного мистецтва і монументальний храм-базиліка для навернення місцевих язичників до християнства.

Також учасники експедиції провели розкопки монастирського печерного храму в околицях Севастополя на мисі Виноградний. Починаючи з 1990-х років, на Виноградному було розкопано близько п`яти храмів, переважно печерні, що свідчить про те, що тут розташовувався середньовічний монастир.