Нову сертифікатну навчальну програму започатковує у жовтні цього року філософсько-богословський факультет Українського католицького університету у Львові. Програма з біоетики та душпастирства охорони здоров’я матиме назву «На службі охорони життя» та призначатиметься для лікарів, медсестер, працівників паліативних відділень, біологів, юристів, душпастирів лікувальних установ.

Про це повідомили УНІАН у відділі інформації та зовнішніх зв‘язків Українського католицького університету.

Гуманізація медицини на основі християнських цінностей та персоналістичної моделі біоетики, а також виховання пошани до цінності та гідності людського життя від зачаття до природної смерті – так окреслюють організатори сертифікатної програми її мету.

Відео дня

Як розповів УНІАН декан філософсько-богословського факультету УКУ о. д-р Ігор БОЙКО, на рішення відкрити таку програму, серед інших чинників, вплинув і власний досвід спілкування з лікарями.

«Лікарі у своїй професійній діяльності щодня стикаються з багатьма питаннями етичного чи морального характеру, а тому потребують фахового знання про те, як їх вирішувати. Особливо це стосується лікарів, що працюють у сфері перинатальної діагностики, лікарів-генетиків», - зазначив о. Ігор БОЙКО.

Програма складатиметься з 10 курсів, які охоплюватимуть як філософські та релігійні дисципліни, так і спеціалізовані біоетичні (приміром, психологія здоров’я і хвороби, біоетичні комітети) та юридичні (права та обов’язки лікаря і пацієнта, аналіз основних біоетичних документів Церкви) теми. Викладачами стануть фахівці, що пройшли курс навчання за кордоном, в Італії, Австрії, Німеччині, де більшість із них здобули докторати, повернулися в Україну й тепер працюють у Львові, Тернополі, Дрогобичі. Деякі курси читатимуть власне лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я, а також лікарі, які працюють у Львові в біоетичних комітетах, адже однією з цілей програми є допомогти тим лікарям, що хотіли б працювати в таких комітетах чи етичних комісіях, яких зараз в Україні формується все більше.

Окремо звертатиметься увага на вишкіл тих осіб, які в майбутньому працюватимуть у госпісах, займатимуться паліативною опікою, а також капеланів.

«У певний час на допомогу лікареві до хворого приходить священик. І його завданням дуже часто є не тільки підтримка хворого, а й допомога його рідним і близьким. Нерідко допомога потрібна і самим лікарям, які щодня працюють із невиліковно хворими. Тому священики, які працюють у лікарнях, на цій програмі матимуть змогу поглибити ті знання, що їх отримали, навчаючись у семінарії. Програма дасть змогу лікарям і священикам поспілкуватися і спільно творити ядро, я б сказав, християнської персоналістичної допомоги для хворих», – відмітив  о. Ігор Бойко.

Сьогодні ми стоїмо перед небезпекою дегуманізації медицини. Добре налаштована техніка підтримує життя людини у лікарні, але дедалі більше втрачається людський контакт із тим пацієнтом. Програма, яку ми пропонуємо, допомагатиме зробити медицину гуманнішою, не зводячи лікування до суто технологічного, «машинного» виміру, - наголосив о. Ігор БОЙКО.