Сьогодні в Свято-Пантелеймонівській церкві Полтави єпископ Полтавський і Кременчуцький ФЕДІР освятив нову ікону Святого Митрофана Воронезького з частинкою його нетлінних мощів.

Як заявили УНІАН у прес-центрі єпархії, в 2003 році дві половинки ікони знайшли в одній з могил на кладовищі сіла Вітовка, де, за розповідями місцевих старожилів, проходив Чумацький шлях. Частини ікони обстежили, але впізнати зображеного на ній святого не змогли, оскільки ні образ, ні напис на зворотному боці не було видно.

Весь цей час ікона перебувала у Свято-Пантелеймонівській церкві. Через два роки парафіяни і священики побачили, що ікона оновлюється, і на ній чітко стало виділятися зображення - це святий Митрофан Воронезький, а на тильній стороні напис: «Помер святитель 1703 року листопада 23 дня. Знайдені його мощі 1832 року серпня 6 дня».

Відео дня

Після цього Патріарх Київський і всієї Русі-України ФІЛАРЕТ благословив написання нової ікони, і в неї повинні були бути вкладені святі мощі. Поки художник Петро ГУМЕНЮК працював над образом, на оригіналі над святим Митрофаном засіяв німб.

Сьогодні єпископ ФЕДІР і духівництво освятили нову ікону Святого Митрофана Воронезького з частинкою його нетлінних мощів.

Довідка УНІАН. Святитель Митрофан Воронезький народився у Володимирській губернії в 1623 році. Московським церковним собором був посвячений в єпископи Воронезької єпархії. Помер 23 листопада 1703 року. Цар Петро I на руках ніс труну єпископа. Могилу його розкривали двічі - в 1831 і 1989 роках. Коли побачили, що він нетлінний, Митрофана визнали святим. Мощі залили у віск і пустили світом.