Двері Іллінської церкви у Чернігові, що розташована біля входу до Антонієвих печер, відкрито.

Тепер відвідувачі архітектурного комплексу мають можливість оглянути інтер`єр церкви та музейні експонати, що зосереджені у цій невеличкій безстовпній церкві, що діє як музей.

Як повідомляє сайт УПЦ, Іллінську церкву було засновано на початку ХІІ ст. на місці капища язичницькому богові Перуну (20 липня), що у християнстві мав аналог - пророк Ілля (2 серпня). Тому вона і має таку назву.

Відео дня

За легендою її побудував чернігівський князь Святослав Ярославович, засновник чернігівської князівської династії, на пошану Антонія Печерського, коли той приїхав до Чернігова і заснував Богородичний монастир 1069 р., відомий нам як Антонієві печери. Але будуючи церкву, князь не забув і про себе. В язичницькій традиції Перун був покровителем князів, головним богом у язичницькому пантеоні.

Ця церква є чи не єдиною безстовпною церквою в Україні, яка збереглася. Крім того, Іллінська церква входить до п`ятірки домонгольських храмів, що збереглися у Чернігові. Для порівняння: у Києві збереглося 9 домонгольських церков і соборів.

Ще одна легенда розповідає, що при взятті Чернігова монголо-татарами у жовтні 1239 р. монахи Богородичного монастиря так молилися, щоб їх обитель не зруйнували і їх не вбили, що весь комплекс разом з Іллінською церквою пішов під землю, тим самим і врятувався.

І лише тільки у якийсь рік саме на день пророка Іллі, завдяки молитвам монахів, Іллінська церква вийшла з-під землі у зовсім непошкодженому вигляді.