Україна зацікавлена, в тому числі у співпраці з Росією, в розсекреченні архівних матеріалів, які стосуються знищення української помісної православної церкви у 20-30-х роках минулого сторіччя.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні заявив голова СБУ Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО, відповідаючи на питання журналістів у Києві.

«Найважливіша справа зараз - відновити історичну пам`ять, що стосується не тільки репресій, а й злочинів проти людства: (19)26-й рік – знищення української церкви, (19)29-й рік – фабрикується справа проти українських церков, 1300 парафій зникають з території України. Це були серйозні злочини, злочини проти української помісної церкви, і вони мають розслідуватися. Але без правдивих документів це буде зайва політизація процесу і пусті розмови», - сказав В.НАЛИВАЙЧЕНКО.

Відео дня

Саме тому СБУ розсекретила і сьогодні передала представникам церков і родичам репресованих священнослужителів, які ще залишились живими, документи, що стосуються репресій проти церкви, повідомив голова СБУ. Він наголосив, що це тільки перший крок спецслужби у цьому напрямку.

За словами В.НАЛИВАЙЧЕНКА, саме для того, щоб установити правду про той період історії, спецслужба зацікавлена «піти далі й розсекретити навіть сфабриковані справи».