Біля Андріївської церкви почалися роботи зі зміцнення схилу. Загроза сповзання Андріївській церкві на Поділ настільки реальна, що в останніх рік-два моніторинг схилу і будівлі церкви проводився постійно, пише "Газета по-київськи".

"Ми змушені були звернутися з проханням до прем`єр-міністра, тому що МНС визнав стан церкви гостроаварійним, - говорить замдиректора заповідника "Софія Київська", до складу якого входить Андріївська церква, Вадим Кириленко. - Необхідність провести капітальну реконструкцію назріла ще в 2000 році, вже і проект підготували, але коштів не було".

Завдяки тому, що з резервного фонду Кабміну були виділені 10 млн. гривень ("живцем" є поки тільки 5 млн.), з`явилася можливість почати термінові реставраційні роботи. "Реконструкція розбита на два етапи, - пояснює провідний інженер відділу реставрації і реабілітації "Софії Київської" Олександр Перегон. - Перший - зміцнення схилу, другий - реставрація самої церкви. Поки гроші є тільки на першочергові роботи по схилу".

Відео дня

Близько 100 паль діаметром 1,02 м встановлять біля підніжжя схилу на відстані 1,6 м, ще 270, але трохи менше, по 30 см, будуть під папертю. Глибина - 15-17 м, тобто вони повинні досягти щільних шарів грунту.

Зараз робочі УФСП "Основа-Солсіф" готують паперть, що захищає церкву. "Один ряд паль знаходитиметься навколо стіни церкви, другий, - поряд з огорожею по всьому периметру, - пояснює начальник ділянки Сергій Стадний. - Зараз знімаємо плитку, якою викладена паперть, і прибиратимемо верхній шар грунту. І лише тоді забивати палі. А потім піднімемо паперть на колишню висоту".

Роботи вестимуться на такій ділянці, яку ніхто не чіпав з часу будівництва церкви. Будівельники говорять, що їх попередили: якщо знайдуть що-небудь, що має стосунок до археології, - негайно зупиняти роботи.

Основна будівельна техніка зосереджена поки біля підніжжя схилу. Огорожа тут вже знята, але прокладені бетонні плити, як підпори, щоб у разі дощу грунт не з`їхав вниз. Палі, до речі, використовуватимуться тільки буронабивні. Це коли в землі буром просвердлюється отвір, туди вставляється каркас з арматури, який заливають бетоном. Ця технологія хоч і дорога, але безпечна для церкви, адже вібрації не можна допустити у жодному разі. Та й гарантовано служить потім десятки років. Таку ж технологію використовували під час зміцнення Дніпровського спуску.

«5 паль вже встановлено, - говорить Олександр Перегон. - Всі роботи розраховані на 4 місяці, приблизно по палі на день. Але зараз люди працюють у дві-три зміни. Якщо буде все нормально з фінансуванням, перший етап реконструкції можна буде закінчити через 2,5 місяця».

Планується змінити і зовнішній вигляд схилу, повернувши йому історичний пейзаж. Дерева, що росли на ньому, а це в основному самосів, вирублять, все засіють травою, відкривши Андріївську церкву для кращого огляду і надавши їй такому вигляду, як на старих фотографіях і гравюрах.

Нагадаємо, 22 квітня Кабінет Міністрів виділив з резервного фонду держбюджету 10 млн грн на проведення аварійно-ремонтних робіт Андріївської церкви в Києві. Побудована в XVIII столітті за проектом відомого архітектора Растреллі на одному з Дніпровських схилів, церква зависла над прірвою через сповзання ґрунту