Контрабандному вивезенню з України антикварних видань запобігли прикордонники Харківського загону разом зі співробітниками митниці.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Харківського прикордонного загону, чотири старовинні книги, видані з 1895 по 1915 роки, намагалася незаконно вивезти в Росію 49-річна луганчанка.

Автомобіль «Great wall», у якому ховали стародруки, перетинав кордон у пункті пропуску «Гоптівка». Його водій обрав смугу спрощеного контролю «зелений коридор». Пасажирка позашляховика надто нервувала, особливо після пропозиції заповнити декларацію, але ні в ній, ні під час усного опитування, луганчанка про свій антикварний вантаж не згадала. «Приложение к руководству для Ельских пастырей» 1895 року видання, «Новий Завет и Псалтырь» надрукований в 1901 році в Синодальній типографії Санкт-Петербурга, «Книгу для духовно-нравственного чтения» 1915 року та книгу без назви оглядова група знайшла в сумці мандрівниці на задньому сидінні авто. Стародруки у порушниці вилучили та передали у митницю, їх культурну та історичну цінність встановлюватимуть експерти.

Відео дня