Старовинна ікона із зображенням Божої Матері з немовлям на руках була вилучена співробітниками митного поста „Керч” Кримської митниці, у четвер, 16 липня. Як повідомили УНІАН у прес-службі Держмитслужби України, у пункті пропуску «Крим» митного посту «Керч» під час здійснення митного контролю багажу та особистих речей громадянки Росії митники виявили старовинну ікону на дерев’яній основі. Громадянка Росії прямувала з України на батьківщину та везла старовинну річ, що знаходилась у боковому відділенні її сумки.

"Не дивлячись на те, що на цей предмет необхідно було надати свідоцтво на право вивозу, яке у громадянки було відсутнє, ікона ще й не була задекларована ані усно, ані письмово", - зазначили на митному посту „Керч”.

Зі слів порушниці, ця ікона належала ще її прабабусі та є родинною реліквією, а правил переміщення через кордон старовинних предметів вона не знала, і за консультацією до митних органів не зверталася.

Відео дня

Митники склали протокол про порушення митних правил за ознаками статті 340 Митного кодексу України (недекларування товарів).

Наразі ікону передано експертам для дослідження та визначення її реальної культурної та історичної цінності. Фото надано прес-службою Держмитслужби України / УНІАН