Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відкрив сьогодні на острові Валаам музей імені Алексія II. Як передає NEWSru.com, Патріарх здійснив молитву і перерізав стрічку перед входом до музею.

"Ми відкрили музей на тому місці, де раніше було запустіння. За ці роки монастир відродився, і з`явилася потреба розповісти про його життя. Цей музей - чудове свідчення нашого важкого шляху. Знаменно, що музей носить ім`я Алексія II, який стояв у витоків відродження монастиря", - відзначив предстоятель Російської православної церкви.

Потім Патріарх Кирило і делегація уряду Карелії оглянули експозицію музею, відкриття якого приурочене до 20-річчя відродження чернечого життя на Валаамі.

Відео дня

Музей розташовується в цокольному приміщенні храмового комплексу Свято-Володимирського скиту. Експозиція складена з фондів Валаамського науково-дослідного музею і архіву монастиря.

У музеї - чотири експозиційні зали. Перший присвячений стародавній історії монастиря і представляє ікони Валаамських святих, в другому залі можна ознайомитися з картинами російських художників XIX століття і сучасних художників, що зобразили на своїх полотнах Валаамський архіпелаг, монастирі і скити.

Третій зал присвячений відновленню чернечого життя на Валаамі та відродженню обителі. Четвертий присвячений послухові - тому, чим повинні займатися ченці на острові (ремесла, сільське господарство).

За благословенням Патріарха Кирила один з розділів експозиції присвячений Патріархові Алексію II, який вперше відвідав Валаам в 9-річному віці і згодом багато зробив для відновлення обителі. У музеї виділений спеціальний фонд, який збирає його особисті речі, листи, книги про нього. В експозиції також зібрані подарунки від президента Росії, церковний одяг Патріарха.

Всього в музеї зібрано близько 700 експонатів, серед яких найбільш цінні Синодики (записи) Іоанна Грозного, реконструкції стародавнього скрипторію, чернечий требник XVII століття.

Як відзначила автор концепції музею Наталія ХАРЛАМОВА, правильна назва музею з церковної точки зору – давньосховище Валаамського монастиря імені Патріарха Алексія II. "Ми три роки працювали над створенням цього сховища. Ідея його створення належить ігуменові Валаамського монастиря Панкратію", - сказала вона.

Монастир на Валаамі був заснований в XIV столітті. Він пережив окупацію шведів в XVIII столітті і фіннів в 1919 році. Після важких боїв у вересні 1941 року острови були здані ворогові і звільнені радянськими військами лише в 1944 році.

Hове відродження монастиря почалося в 1989 році, коли сюди прибули перші шість ченців. У 1990 році монастирю даровано статус ставропігіального. Його настоятелем був Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II.

Сьогодні Спасо-Преображенський Валаамський монастир налічує близько двохсот ченців. Крім того, відроджується на Валаамі чернече життя в п`яти скитах. При монастирі відкрито декілька подвір’їв: у Москві, Санкт-Петербурзі, Приозерську.