Синайський кодекс, один із двох старих грецьких списків Старого і Нового Завітів (IV століття), відцифровано й викладено в мережу. Близько 800 листів містяться за адресою codexsinaiticus.org. Проект з віртуального возз`єднання кодексу тривав близько чотирьох років, у ньому взяли участь чотири бібліотеки: Британська, Російська Національна, бібліотека Лейпцігського університету і бібліотека монастиря святої Катерини на Синаї, повідомляєlenta.ru  з посиланням The Daily Telegraph. За даними газети The Guardian, вартість проекту - близько мільйона фунтів стерлінгів.

Листи кодексу зберігаються в чотирьох вищезазначених бібліотеках; через сильну крихкість манускрипту до роботи з ним допускають дуже вузьке коло дослідників. Тепер кодекс доступний для всіх. Поки тексти перекладено лише англійською мовою, але в майбутньому творці проекту Codex Sinaiticus планують доповнити його російським і німецьким перекладами.

До електронного видання кодексу увійшли листи, знайдені в бібліотеці монастиря святої Катерини в 1975 році: це їхня перша публікація. Завдяки «відцифровці» вчені уточнили також кількість писарів, що працювали над кодексом: раніше вважалося, що їх було троє, тепер з`ясувалося, що четверо.

Відео дня

Синайський кодекс нарівні з Ватиканським відображає історію складання канону біблейських текстів. Наприклад, у кодексі Синайському Євангеліє від Марка коротше за пізніші варіанти на 12 віршів: у ньому немає епізоду з появою воскреслого Христа перед апостолами.