Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла / petrapavla.org.ua

Львів'янка пожертвувала 100 тис. грн на реставрацію фресок Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла.

Пожертву жінка присвятила своєму сину, який відвідував цей храм до своєї трагічної загибелі, повідомляє Zaxid.net

Трагічно загиблий львів'янин Олександр Врабель / facebook.com/SusStepan

«В пам’ять про свого сина Олександра Врабеля матір пожертвувала 100 тис. грн. на реставрацію фресок Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Львівської архиєпархії УГКЦ», – повідомив у Facebook настоятель храму отець Степан Сус.

Відео дня

За інформацією отця Степана Суса, 44-річний львів'янин Олександр Врабель трагічно загинув у вересні 2013 року у Канаді. Він постійно відвідував Гарнізонний храм з моменту його відкриття та мріяв про відновлення його фресок. Похований Олександр Варбель на Личаківському кладовищі у Львові.

Центральний вівтар храму / petrapavla.org.ua

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла УГКЦ, відомий також як костел Єзуїтів, збудований у стилі раннього бароко на початку XVII ст. Перший камінь для будівництва був закладений 31 липня 1610 року. У свій час храм мав найвищу вежу в місті. Тепер ця вежа нижча, бо з міркувань безпеки була трохи розібрана.

Стінопис храму з 18 століття, зроблений батьком і сином Екштейнами. Це єдиний стінопис у місті Львові цих митців. У 1946 році за вказівкою радянської влади храм зачинили й облаштували у ньому сховище книг. 8 липня 2010 року Львівська міська Рада передала храм у власність Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви.

 У храмі тривають роботи / facebook.com/SusStepan

З огляду на те, що у певний період історії храм виконував функцію гарнізонного храму міста, його передали під опіку Центру Військового Капеланства Курії Львівської Архиєпархії. 

Зараз у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла триває реставрація стінопису. У грудні минулого року відреставрували майже 300 м2 площі склепіння храму, а зараз переходять до відновлення фресок Франциска Екштайна (1739-1743 рр.). Реставрація охопить понад 1000 м² площі стінопису і, за планами, триватиме до 2022 року.