Федір Достоєвський, фото з відкритих джерел

Британська газета "The Guardian" включила "Братів Карамазових" Федора Достоєвського в рейтинг кращих художніх книг про Бога. Роман зайняв друге місце, повідомляє "Седмиця".

"Брати Карамазови" – останній роман Федора Достоєвського, закінчений у 1880 році. Автор задумував його як першу частину епічного роману «Історія Великого грішника». Твір зачіпає глибокі питання про Бога, свободу, мораль.

Перший рядок рейтингу віддана «Євангеліє», перекладеному на англійську мову американським поетом Річмондом Латтимором (Richmond Lattimore). Автори рейтингу відзначили, що в його перекладі розцінюють твір як художній роман, а не як релігійну роботу.

Відео дня

Далі йдуть «Вигадки Роджера» (Roger's Version) Джона Апдайка (John Updike), «Сили землі» (Earthly Powers) Ентоні Берджесса (Anthony Burgess), «Час ангелів» (The Time of the Angels) Айріс Мердок (Iris Murdoch), «Остання спокуса Христа» (The Last Temptation of Christ) Нікоса Казандзакіса (Nikos Kazantzakis).

У топ-10 також потрапили «Удача Оменсеттера» (Omensetter's Luck) Вільяма Говарда Гесса (William H Gass), «Шпиль» (The Spire) Вільяма Голдінга (William gol ding), «Лавр» (Laurus) Євгенія Водолазкина (Eugene Vodolazkin) та «Хорошу людину знайти нелегко» (A Good Man Is Hard to Find) Фленнері О'коннор (Flannery o'connor).

У всіх творах автори розмірковують про питання існування вищої сили. У перелік потрапили твори про християнські традиції, а самі автори варіюються – від глибоко віруючих до абсолютних атеїстів.

Говорячи про «Лаврі» Е. Водолазкина, критики відзначили: «Велике досягнення роману – те, що він переносить нас у середньовічний світ віри, де Бог і святість пронизують всіх».