Інститут релігійної свободи (ІРС)оприлюднив юридичну консультацію, що має на меті допомогти релігійній спільноті правильно застосовувати чинне законодавство України під час організації публічних мирних заходів.

Як повідомляється на сайті ІРС, фахівці роз’яснять порядок проведення публічних релігійних обрядів, ходів, церемоній, зібрань духовно-просвітницького чи євангельського характеру тощо, які проводяться за ініціативи віруючих громадян або Церков і релігійних організацій як юридичних осіб. Як зазначається у документі, консультація не тільки допоможе віруючим позбутися багатьох труднощів в умовах неоднозначного застосування чинних норм щодо проведення мирних заходів, але й засвідчить необхідність уніфікації на законодавчому рівні порядку організації та проведення мирних заходів, в тому числі і для релігійних організацій.

ІРС також наводить перелік відомостей, які потрібно вказувати у повідомленні про проведення мирного заходу, а також пропонує скористатися розробленим ним зразком відповідного повідомлення.

Відео дня

Пояснюючи мотиви підготовки цієї консультації фахівцями ІРС, виконавчий директор Інституту Максим Васін зазначив: “Протягом останніх років дається взнаки застарілість положень статті 21 Закону Україні «Про свободу совісті та релігійні організації», ухвалених у квітні 1991 року, та їх часткова невідповідність нормам статті 39 Конституції України щодо права громадян збиратися мирно”.

Він додав, що “поряд з цим відсутність в Україні спеціального закону про порядок організації та проведення мирних заходів також впливає на неоднозначність застосування чинного законодавства в цій сфері – з цих причин часто зазнають зазіхань права віруючих громадян, які стикаються з неоднозначною правозастосовчою практикою з боку представників влади”.