Представники низки громадських організацій незадоволені візитом в Україну Патріарха Московського і всієї Русі КИРИЛА, запланованим на 27 липня – 5 серпня.

Про це вони сказали сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Голова Всеукраїнського товариства “Просвіта”, народний депутат Павло МОВЧАН вважає, що Патріарх Московський і всієї Русі КИРИЛО є передусім політиком. «Щодо місії самого Патріарха, зрозуміла річ, що він передусім є політиком, а потім уже Предстоятелем Церкви. Сюди він їде як політик напередодні наших політичних випробовувань, щоб схилити мирян на бік того чи іншого претендента на президентську посаду. Це однозначно“, – сказав він.

Відео дня

П. МОВЧАН також вважає, що Патріарх буде “вирішувати і кадрові питання”.

Голова Громадянської кампанії “Пора” Євген ЗОЛОТАРЬОВ вважає візит Патріарха до України небезпечним через те, що він може вкотре завезти в Україну “вірус канонічності”, що ним хворіє Православна Церква.

“Нині в українській Церкві з’являється можливість пройти через реформацію чи то шляхом перетворення у Помісну Церкву, чи то шляхом автокефалії, чи іншим шляхом, але, на жаль, Українська Православна Церква не зможе її пройти, якщо постійно буде інфікуватися від своєї дочірньої Церкви оцією канонічністю і всім тим, що тягне нас в минуле”, – зазначив пан Золотарьов.

На питання журналістів, як саме “Пора” зустрічатиме Патріарха, Є. ЗОЛОТАРЬОВ відповів: «Як християни, з повагою. Але до нас їде політик, і саме як російського політика ми його зустрічатимемо”.

Голова Братства Андрія Первозваного Олександр ГУДИМА запевнив, що його організація докладе усіх зусиль, аби змусити російську Церкву призначати на вищі посади церковних людей, а не “махінаторів, корупціонерів, політиків, інородців”.

Голова виконкому УНА-УНСО Руслан ЗАЙЧЕНКО наголосив, що Патріарх Московський і всієї Русі КИРИЛО є мордвином. “І коли людина говорить, що він росіянин і що це його земля, то уявіть, якщо румун каже, що Італія – це їхня земля, а Рим – мати міст руських”, – сказав він.