Це перший україномовний посібник з арамейської / duh-i-litera.com

У київській «Книгарні Є» відбулася презентація книги «Арамейська мова біблійних текстів і Тарґума Онкелоса» доктора філологічних наук, директора Центру юдаїки Національного університету «Острозька академія» Дмитра Цоліна. Ця книга стала першим українським підручником арамейської мови, якою говорили Христос і апостоли, повідомляє "Район.Острог" . 

Арамейською написано багато християнських текстів / duh-i-litera.com

"Арамейська мова не зовсім мертва оскільки ще у світі є чимало носіїв, – зауважив Дмитро Цолін. – У Національному університеті «Острозька академія» ми проводимо регулярні школи із семітських мов, арамеїстики, гебраїстики, і що дивно – люди цікавляться. До нас приїжджає десь близько 80-90 учасників. На жаль, у нас ще певної наукової школи немає, але ми мріємо до її створення".

Автор також зазначив, що для пересічного українця потрібно розуміти, що арамейська – це мова, якою говорили Іісус Христос і апостоли. Нею написано дуже багато текстів, у певний час вона була настільки ж поширена, як мова міжнародного спілкування, приблизно, як англійська тепер. Це тривало до VІІ століття, допоки вона була витіснена арабською. Насправді, існує велика література – і юдейська, і християнська – написана саме арамейською.

Відео дня