/ 112.ua

Секретар Одеської єпархії УПЦ протоієрей Євген Гутьяр 26 січня прийняв в Одеському єпархіальному управлінні делегацію спеціальної спостережної місії в Україні Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) у складі Єви Гмелін, Арама Арутюняна і супроводжуючих осіб. Про це повідомляється на сайті єпархії.

На початку зустрічі пані Єва Гмелін подякувала керівництву Одеської єпархії за надану можливість відверто поговорити про релігійну ситуацію в Одеському регіоні, підкресливши, що для неї дуже важливо з перших вуст отримати об'єктивну інформацію про актуальні події, що мають великий суспільний резонанс.

Відео дня

Арам Арутюнан розповів про те, що спеціальна спостережна місія ОБСЄ діє в Україні з березня 2014 року і налічує понад 500 спостерігачів (з них 10 - в Одесі), які вивчають ситуацію у всіх областях країни, в тому числі і в охоплених військовим протистоянням східних регіонах.

Спостерігачі будуть інформувати ОБСЄ щодо релігійної ситуації в Одеській області / eparhiya.od.ua

Співробітник ОБСЄ зазначив, що на початку січня в Одесі сталося декілька резонансних подій, пов'язаних із провокаціями проти Одеської єпархії Української православної церкви, які не можуть не турбувати світову громадськість. Мова йде про акції радикалів біля Спасо-Преображенського кафедрального собору та про обклеювання провокативними листівками храмів і монастирів у центрі Одеси.

Протоієрей Євген Гутьяр докладно поінформував спостерігачів ОБСЄ про ці та інші події, які порушують міжконфесійний мир і сіють релігійну ворожнечу.

Отець Євген звернув особливу увагу міжнародних спостерігачів на те, що активізація провокацій проти УПЦ в Одеській області співпала з весною 2017 року. З тієї пори погрози на адресу канонічного православ'я на Одеській землі почали реалізовуватися на практиці у вигляді актів вандалізму та осквернення храмів, залякування віруючих, розклеювання провокаційних листівок, тощо. З особливим цинізмом і блюзнірством був осквернений Свято-Покровський храм Чорноморська. Але, на жаль, зазначив секретар, жоден з 19 випадків пограбувань і осквернення храмів за 2017 рік не був розкритий правоохоронними органами, хоча в кожному такому випадку на місце злочину викликали поліцію.

На завершення отець Євген висловив сподівання, що увага до цієї проблеми такої авторитетної міжнародної організації як ОБСЄ, її висновки спостерігачів будуть сприяти зниженню напруженості навколо Української Православної Церкви, яка виконує свою місію в нинішніх нелегких суспільно-політичних умовах.

У свою чергу пані Єва Гмелін подякувала учасникам зустрічі за конструктивну бесіду, наголосивши, що вона буде докладати всіх зусиль, щоб об'єктивно інформувати ОБСЄ про релігійну ситуацію в Одеській області, сприяючи миру та злагоді в українському суспільстві.