Покровська церква / В Чернигове.INFO

У селі Слобідка Талалаївського району унікальна дерев’яна Покровська церква вже не одне десятиліття у занепаді.

Покрівля повністю зруйнована, немає купола, вікон. Вітри, дощі і сніг все більше нівечать деревину, з якої збудований храм, повідомляє "Високий вал".

Жителі Слобідки переймаються долею своєї церкви і прагнуть її відновлення.

Відео дня

Покровська церква у Слобідці (тодішня назва села Новіцька Слобідка) збудована ще у 1836 році поміщиком Василем Новіцьким. Вона, до речі,  зроблена без жодного цвяха. Церкві понад 180 років. У радянські часи святиня слугувала клунею, де зберігали зерно, потім - меблі сільської школи.

Нині жителі Слобідки і навколишніх сіл зацікавлені в тому, щоб їхню церкву відновили. Селяни впевнені, що їхній храм міг би стати візитівкою Слобідки, її оберегом. Та, на жаль, грошей на  відновлення у місцевому бюджеті немає. Зате є пропозиції купити церкву і вивезти її зі Слобідки.

Люди проти того, щоб святиню вивезли за кордон. Але й дивитися, як вона трухне і руйнується, теж не можуть.

«Таких церков, як наша, в Україні чимало, – розповідають жителі Слобідки. – Це оберіг нашого краю, а також цінна з історичної й архітектурної точки зору споруда. Для її відновлення потрібні чималі кошти, але чомусь нікого ця проблема не зачіпає, крім нас».

В грудні 2016 року на сторінці в Фейсбуку архітектор Іван Биков повідомив, що Покровська церква в селі Слобідка Талалаївського району отримає нове життя. Нібито його майстерня, яка займається реставрацією, почала науково-проектні роботи з реставрації саме цієї церкви. Він також повідомив, що до цієї роботи вже залучені архітектор-технолог, архітектори-реставратори та інженер-конструктор.

Першочергово вони планували відновити дах та перекриття центрального куполу та зробити тимчасове перекриття на місці дзвіниці. Та далі повідомлення в соціальній мережі справа  з якихось причин не пішла. Чому не розпочалися описані роботи і хто був їх замовником - дізнатися так і не вдалося.