На BBC буде більше релігійних програм, щоб краще уявити всі конфесії / legalar.tk

Британська телевізійна корпорація BBC вирішила змінити підходи до висвітлення релігійних тем та релігійного життя країни з метою кращого представлення всіх конфесій. Про це повідомляє Інститут релігійної свободи з посиланням на "The Guardian".

По-перше, результати внутрішнього дослідження корпорації, що тривало рік, показали, що віруючі люди зовсім не представлені в програмах BBC або представлені мало і в сатиричних тонах. Цей огляд включав консультації понад 150 експертів та релігійних лідерів, включаючи Архієпископа Кентерберійського, головного рабина та керівних мусульманських діячів, а також групи, такі як гуманісти Великобританії.

По-друге, збільшити кількість релігійних програм на BBC One і BBC Two компанію зобов'язав британський регулятор Ofcom. 

Відео дня

Останнім часом у мовленні BBC спостерігалося скорочення релігійних програм. Як приклад, у квітні цього року були закриті телевізійні студії BBC з етики та релігії в Манчестері. Тоді таке рішення викликало критику з боку релігійних діячів.

У зв'язку з цим у BBC змушені були підготувати програму розвитку релігійного мовлення. Тепер теми про віру будуть частіше включатися не тільки в новинні програми, а й у серіали та фільми корпорації. Крім того, BBC буде знімати більше документальних проектів на цю тему, а популярні шоу типу «The One Show» будуть більше уваги приділяти інформаційним приводам, пов'язаним з основними релігіями.

Також BBC збільшить по всьому світу команду з цієї теми, а денний слот на Radio 4 отримає більше релігійних тем, щоб охопити молоду жіночу аудиторію.

Генеральний директор BBC Тоні Холл так прокоментував заплановані нововведення «Таймс»:

"Це допоможе BBC краще відображати Великобританію, світ і роль, яку релігія відіграє у повсякденному житті. Ці зміни також підвищать розуміння того впливу, який релігія здійснює на рішення, що приймаються в країні та за кордоном".

Слід зауважити, що подібні зауваження в Україні лунають на адресу новоствореної Національної суспільної телерадіокомпанії України, з ефіру якої цього року зникла програма «Вічне», що готувалася за участі релігійних діячів різних конфесій.

Прикметно, що у складі Наглядової ради НСТУ немає жодного представника релігійної спільноти, у зв’язку з чим обговорюється ініціатива внесення відповідних законодавчих змін.