/ facebook.com/artmanol

Іконописець Остап Лозинський презентував у Львові унікальний мистецький проект «Пуцлі». Основою експозиції стали старі та розбиті ікони на склі, які майстер складає у пазли, повідомляє "Zaxid.net".

/ facebook.com/artmanol

Шість останніх років іконописець Остап Лозинський активно їздить Західною Україною і скуповує давню ікону на склі. І не лише цілу, а й тріснуту чи побиту. А пізніше ці пазли чи пуцлі, як він говорить, складає у чергові проекти. 

Проект «Пуцлі» – це 20 ікон на склі з Гуцульщини, Покуття та Буковини кінця XIX початку XX століть. 

Відео дня

Наші предки розбиту ікону хоронили, каже Остап:

«Гуцули просто закопували ікону в таких місцях, де не ступає людська нога. Тобто в таке місце, яке не буде осквернене. Я маю на виставці цілу композицію, присвячену похованню ікон. Тут запитання: чи ми мусимо ікону відкопувати, чи ми мусимо її відшукувати? Чи можливо, потрібно залишати її там, де була вона схована?».

/ facebook.com/artmanol

Проект запрошує глядача по-іншому глянути на нашу віру. Зрозуміти, чи перестає річ бути священною, коли втрачає первісний вигляд.

«Потрібно зупинитися і подумати, як правильно зібрати наші пазли. Як правильно зібрати пазли нашої духовності, як правильно зібрати пазли нашої відповідальності перед предками?», – каже Остап.

Виставка триватиме у Львові до 21 січня.